Ukrajinske snage pružaju otpor na istoku, civili poginuli u granatiranju Donjecke oblasti, Zelenski u Poljskoj

Rat u Ukrajini – 405. dan

38859 pregleda 17 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u blizin Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u blizin Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2023. 21:46h
Završeno
20:59h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas u Varšavi Poljskoj i Poljacima za pomoć, vojnu, ekonomsku i humanitarnu, koju pružaju njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom i pozvao Zapad i svijet da se ugledaju na Poljsku i šalju pomoć ne vodeći računa kako će reagovati Rusija.

"Kada bitka zahtijeva artiljeriju, treba je obezbijediti. Kada pobjeda zahtijeva tenkove, njihova rika treba da se čuje na frontu. Kada je nezavisnosti potreban sjvež vazduh ne treba da razmišljate kako će reagovati Rusi", kazao je Zelenski u obraćanju ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

Zelenski je izrazio nadu da će Poljska ponovo kao što je inicirala koaliciju zemalja da Ukrajina dobije tenkove isto tako napraviti koaliciju da dobije savremene zapadne borbene avione.

"Dragi narode poljski, kada smo mi slobodni to je garancija da će sloboda biti jaka u svim našim zemljama, u Evropskoj uniji, Rumuniji, Slovačkoj, baltičkim republikama, da će sloboda opstati u Moldaviji i Gruziji i da će stići u Bjelorusiju. Što više slobode bude oko nas to veće će garancije biti za pravdu, da će naš zajednički neprijatelj snositi odgovornost, ovozemaljsku i pred bogom", kazao je Zelenski.

(BETA)

19:51h

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je danas zapadne obaveštajne agencije da su pomagale Ukrajini u izvođenju akata sabotaže i pozvao zvaničnike Rusije da snažnije odgovore.

Tokom razgovora sa članovima Savjeta bezbjednosti Rusije, u čijem je fokusu bilo jačanje kontrole nad četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila u septembru, Putin je kazao da su te teritorije bile suočene sa ukrajinskim granatiranjem i aktima sabotaže sa ciljem zastrašivanja lokalnog stanovništva.

"Ima razloga da vjerujemo da su kapaciteti trećih zemalja, zapadnih specijalnih službi, bili uključeni u pripremu akata sabotaže i terorističkih napada", kazao je Putin, ne navodeći detalje ni bilo kakve dokaze, navodi američka agencija Asošiejted pres.

Dodao je da vlasti moraju da djeluju "oštro i efikasno kako bi osigurale kontrolu nad situacijom".

(BETA)

18:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, nakon današnjeg razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim u Varšavi, da je nađeno rješenje za izvoz ukrajinskih žitarica preko Poljske kojim se izbjegavaju ruske blokade luka u Crnom moru i problem poljskih ratara koji nastaje ostajanjem žita na poljskom tržištu.

"Našli smo izlaz. U narednim danima, nedeljama biće definitivno riješeni svi problemi. Ne mogu da postoje teškoće među tako bliskim partnerima i stvarnim prijateljima kao što su Poljska i Ukrajina", kazao je Zelenski na konferenciji za novinare.

18:23h

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas u Kalinjingradu sa ruskim zvaničnicima o rješenjima za obezbjeđivanje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju trenutno drže ruske snage.

"U Kalinjingradu sam sreo visoke zvaničnike iz nekoliko ruskih agencija. Nastavljam sa svojim naporima da zaštitim nuklearnu elektranu u Zaporožju jer je to u interesu svih", naveo je Grosi na Tviteru.

Ruska državna nuklearna korporacija saopštila je da se Grosi sastao sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačovim koji ga je informisao o "koracima koje preduzima ruska strana da bi se obezbijedio bezbjedan rad elektrane".

U saopštenju se navodi da je ruska strana "spremna" da radi na sprovođenju inicijativa koje je Grosi iznio.

Šef IAEA posjetio je prije devet dana nuklearnu elektranu u ukrajinskom Zaporožju - najveću u Evropi i rekao da je "blizu" dogovora o njenoj zaštiti pošto je ugrožena invazijom Rusije na Ukrajinu.

"Mislim da je postizanje dogovora blizu. Iako se dvije strane međusobno ne slažu, one se slažu sa IAEA da je potrebna nuklearna bezbjednost. To je veoma važan element koji vjerujem da treba uzeti u obzir", rekao je on u intervjuu za AP.

Grosi je tada, nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da, pošto je u okolini centrale sve više borbi, s ruskim i ukrajinskim zvaničnicima pregovara samo o merama potrebnim da se spriječi nesreća u toj elektrani što bi bila "velika nuklearna katastrofa za Evropu".

(BETA)

17:11h

Poljska pokušava da dobije dodatne bezbjednosne garancije za Ukrajinu koje će ojačati vojni potencijal te države, rekao je poljski predsjednik Andžej Duda.

Duda je to kazao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji boravi u zvaničnoj posjeti Poljskoj.

“Pokušavamo da, na narednom samitu NATO-a u Vilnusu, za Ukrajinu dobijemo dodatne bezbjednosne garancije koje će ojačati vojni potencijal te države”, rekao je Duda, javlja Rojters.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, on je najavio da će Poljska poslati još četiri borbena aviona MIG-29 Ukrajini, dodajući da su spremni da isporuče još šest aviona.

15:10h

Predsjednici Ukrajine i Poljske, Volodimir Zelenski i Andžej Duda, složili su se danas u Varšavi da ne smije da bude nikakvih kompromisa sa Rusijom na uštrb teritorije Ukrajine, niti o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

"Ako padne Ukrajina, Rusija se neće zaustaviti i ići će dalje. Mi jesmo prijateljski narod, ali u ovom ratu nemamo kompromisa, nećemo dati našu zemlju, nećemo dati nijedno dete oduvčeno u Rusiju, nećemo predati našu nezavisnost", kazao je Zelenski koji je u zvaničnoj posjeti, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dudom.

Poljski predsjednik je najavio da se za samit NATO u Viljnusu u junu spremaju dodatne bezbjednosne garancije za Ukrajinu koje će biti prvi korak na putu ka punopravnom članstvu.

"Vjerujem da će se očuvati 'zapadni pravac' Ukrajine preko puta ka članstvu u Evropskoj uniji koje podržavamo, težimo članstvu Ukrajine u NATO i pokušavamo da za samit NATO u Viljnusu pripremimo dodatne bezbjednosne garancije. Želimo da Poljska i Ukrajina budu bez granica, da ih Poljaci i Ukrajinci ne osjećaju, iako će one postojati politički i geografski", kazao je poljski predsjednik.

Predsednik Duda obećao je da će Poljska uskoro poslati još šest aviona sovjetske proizvodnje MIG 29, uz četiri koje je već predala, i četiri koja se upravo prebacuju, ali da tu pomoć prestaje. "Četiri miga su predata, četiri se predaju, to je ukupno osam, spremni smo da predamo još šest MIG 29 koji su u pripremi. Imamo još i avione MIG 29 koji su modernizovani u skladu sa standardima NATO i služe za zajedničke patrole vazdušnog prostora NATO. Ti avioni će nam još biti potrebni, ali nadam se da ćemo moći da pošaljemo još aviona Ukrajini kako ih u Poljskoj budu zamjenjivali avioni koje smo kupili u Južnoj Koreji, a uskoro i američki avioni F 35", rekao je poljski predsjednik.

Duda je naglasio, medjutim, da za modernizovane MIG-ove Poljska mora da dobije saglasnost SAD i saveznika iz NATO jer imaju savremenu američku opremu.

(BETA)

12:18h

Razgovorima sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski započeo je danas jednodnevnu posjetu Varšavi tokom koje će sa državnim vrhom razgovarati o bezbjednosti i daljoj vojnoj pomoći Kijevu.

Zelenski i Duda
Zelenski i Dudafoto: Reuters

Zelenski će se večeras u zajedničkom obraćanju sa Dudom, kako je najavljeno, zahvaliti Poljacima za pomoć Ukrajini i gostoprimstvo ratnim izbjeglicama iz Ukrajine.

Iako je od izbijanja rata sa Rusijom Zelenski već boravio u Poljskoj ova posjeta prva je zvanična i u Varšavu ga prati i prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

"Predsjednici Poljske i Ukrajine razgovaraće u Varšavi o tome kako da se sačuva jedinstvo Zapada i pomoć Ukrajini. Nužno je da jačamo to jedinstvo jer ruska propaganda naravno pokušava da razbije našu saradnju", kazao je predsjednik Odbora za spoljnu politiku u kancelariji predsjednika Dude, Marćin Pšidač.

Zelenski i Duda posle razgovora učestvovaće i u ukrajinsko-poljskom privrednom forumu sa naglaskom na poslijeratnu budućnost i obnovu Ukrajine.

Zelenski će popodne razgovarati i s poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim. Moravjecki je najavio da želi da rješava pitanje tranzita ukrajinskih žitarica preko Poljske, koje umjesto da samo prodju do poljskih luka odakle bi išle dalje u Afriku i Aziju, ostaju dobrim dijelom na tržištu te zemlje i nekih drugih članica Evropske unije i donose nevolje poljskim ratarima.

Zbog ukrajinskog žita ostavku je danas podnio poljski ministar poljoprivrede i razvoja sela Henrik Kovalčik jer, kako je kazao, ne može da ispuni prvu tačku sporazuma sa poljskim ratarima, da će izdejstvovati vraćanje evropskih carina na ukrajinske žitarice.

Neki predstavnici poljskih poljoprivrednika prijetili su da će danas tokom posjete Zelenskog protestovati u Varšavi, iako se posjeta odvija uz stroge mjere bezbjednosti, a ponovo je, kao i u slučaju posjeta američkih predsjednika Džozefa Bajdena, zabranjeno nošenje oružja na teritoriji grada.

10:07h

Ukrajinske snage nastavljaju da pružaju otpor na istoku zemlje gdje ruske trupe mjesecima pokušavaju da zauzmu Bahmut i nekoliko drugih gradova u oblasti Donjeck.

Četvoro civila je poginulo, a 11 je ranjeno u toj oblasti u ruskom granatiranju tokom noći, izjavio je u srijedu guverner regiona, Pavlo Kirilenko.

Tri osobe su ranjene u ruskom bombardovanju u južnom regionu Hersona, saopštila je regionalna uprava, a jedna osoba je ranjena u oblasti Sumi, javili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinski branioci odbili su više od 60 ruskih napada u posljednja 24 sata, izvijestio je danas ukrajinski Generalštab, dodajući da je većina napada i dalje bila usmjerena na Bahmut, Avdijevku i Marinku.

Ruske snage su pokrenule i neuspješan napad na Bohdanivku u Donjeckoj oblasti, saopštila je vojska. Moskovske snage su tokom noći lansirale ukupno 17 dronova iranske proizvodnje, saopštila je vojska, ne navodeći detalje.

(Radio Slobodna Evropa)

09:00h

Kijev je pozvao Ukrajince da napušte područja pod ruskom okupacijom zbog skorašnje ukrajinske ofanzive.

"Savjetujem Ukrajincima na privremeno okupiranim područjima da odu u treće zemlje ili da se pripreme", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu bez dodatnih objašnjenja, prenosi agencija DPA.

"Znate što treba činiti, čuvajte sebe i svoju djecu", rekla je Vereščuk, prenosi Al Džazira.

Ona je dodala da "zvaničnici okupatora još imaju vremena otići odande".

"Neki od njih već spremaju svoje stvari", rekla je, dodavši da bi bilo "dobro da povedu svoje saradnike sa sobom".

(Mina)

07:40h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prešao je granicu i sada se nalazi u Poljskoj uoči zvanične posjete glavnom gradu Varšavi, rekao je danas savjetnik poljskog predsjednika za spoljnu politiku, prenosi Rojters.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Mogu da kažem da je predsjednik Zelenski prešao poljsku granicu", rekao je Marčin Pržidač za privatnu televiziju TVN24.

Izmjena: 10:11h
07:35h

Ukrajinski dron srušio se u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, prenijela je danas ruska novinska agencija RIA pozivajući se ba ruskog oficira, prenosi Rojters.

Prema riječima ruskog vojnog oficira na koga se poziva RIA, dron poljske proizvodnje, težak više od dva kilograma srušio se u blizini fabrike, dok ta. novinska agencija nije navela kada se to tačno desilo.

Bonus video: