Ukrajinska kontraofanziva: Čelična granica jedna je od novih jurišnih brigada - "želim osvetu"

Čeličnom granicom komanduje Valerij Paditel, koji je predvodio ukrajinske granične snage u odbrani sada okupiranog Mariupolja, gdje je zarobljen u tamošnjoj čeličani. Oslobođen je u razmjeni zatvorenika

14404 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters

Više od godinu dana nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Aleks, prevodilac bez prethodnog vojnog iskustva, napredovao je kroz šumu sa podignutom puškom, obučavajući se da napada neprijateljske snage u jednoj od najnovijih vojnih jedinica Ukrajine, piše Rojters.

Čelična granica je jedna od osam novih jurišnih brigada sa ukupno 40.000 vojnika koje Ukrajina želi da upotrijebi tokom kontraofanzive protiv ruskih okupatora u narednim nedjeljama ili mjesecima.

"Želim da se rat završi što je prije moguće i nadam se da će udarna brigada to učiniti mnogo brže", rekao je Aleks Rojtersu u objektu za obuku na tajnoj lokaciji u Ukrajini.

On je odbio da navede svoje prezime iz bezbjednosnih razloga.

Agresivna kampanja regrutovanja vođena je na društvenim mrežama i bilbordima sa ciljem da se privuku visoko motivisani volonteri, navodi Rojters.

Ta kampanja se odvija jer bi se Kijev mogao suočiti sa sve većim izazovima u regrutovanju novih vojnika.

Ukrajinske snage mjesecima odolijevaju ruskom napadu u gradovima poput Bahmuta na istoku, gdje su poginule hiljade vojnika.

Kijev ne otkriva svoje vojne gubitke.

Nove brigade, koje je sastavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, boriće se zajedno sa redovnim vojnim jedinicama, podržanim novim zapadnim borbenim tenkovima i hiljadama novih vojnika obučenim od strane savezničkih vojski izvan Ukrajine.

Brigade imaju privlačna imena: Uragan, Spartanska, Crvena Kalina, Granica, Bijes, Azov i Kara Dag, planina na Krimu.

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je Rojtersu da vjeruje da Ukrajina još uvijek ima značajan potencijal za mobilizaciju i da su među njihovim regrutima bile žene, ljudi bez vojnog iskustva i bivši policajci i vojnici.

Neuspješan i krvav pokušaj da se povrati teritorija od ruskih snaga mogao bi da umanji optimizam među ključnim zapadnim pristalicama i podstakne ih da ohrabre Kijev da traži pregovore sa Moskvom, navodi Rojters.

Ukrajina je prošle godine potukla ruske snage kod Kijeva prije nego što je oslobodila djelove sjeveroistoka i južne oblasti Herson.

Ali ruske snage i dalje zauzimaju djelove istoka, strateški važan jug i poluostrvo Krim.

Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da Ukrajina želi svaki pedalj svoje zemlje nazad od Moskve, koja je jednostrano proglasila pet regiona Ukrajine dijelom Rusije iako ih ne kontroliše sve.

"Za njih je cilj da oslobode Ukrajinu", rekao je Klimenko regrutima tokom intervjua u Kijevu. "Mi pišemo veliku istoriju naše države za mnoge buduće decenije."

"Želim osvetu"

Ukrajina je početkom februara započela kampanju regrutacije za jurišne brigade.

Klimenko je rekao da će za obuku civila bez iskustva biti potrebno do četiri mjeseca, ali da bi bivši policajci ili vojnici mogli da budu obučeni za dva.

Na neotkrivenoj lokaciji 24. marta, borci Čelične granice vježbali su gađanje, obuku za upravljanje bespilotnim letjelicama i uvježbavali kako da evakuišu i spasu ranjene vojnike.

Instruktor gađanja, rekao je da su regruti brzo upijali obuku i da su veoma motivisani.

Čelikom granicom komanduje Valerij Paditel, koji je predvodio ukrajinske granične snage u odbrani sada okupiranog Mariupolja, gdje je zarobljen u tamošnjoj čeličani.

Oslobođen je u razmjeni zatvorenika prošlog septembra.

Nije dao nikakve naznake kada i gdje će Ukrajina krenuti u kontraofanzivu.

"Nastavićemo da treniramo, treniraćemo sve vrijeme dok se formira brigada i dok čekamo borbena naređenja."

Umjesto vojske, brigade nadzire Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i druge jedinice, uključujući puk Azov, koji je stekao globalnu slavu zbog suprotstavljanja snagama invazije u čeličani Azovstal u opkoljenom Mariupolju prošle godine, navodi Rojters.

Klimenko je rekao da je 2,5 odsto brigada sastavljeno od borkinja: "Naše žene su dovoljno patriotkinje, jake i mrze neprijatelja ništa manje od muškaraca, žele da služe."

Novi regrut Vakha (21), prvobitno je bio regrutovan u vojsku, ali je zatražio da bude prebačen u Čeličnu granicu.

On je pohvalio obuku i rekao da misli da će to obezbijediti brži put ka istoku gdje bjesne najžešće borbe.

Dmitro, još jedan borac koji je u civilnom životu radio u mjenjačnici, rekao je da se prijavio u brigadu zbog želje za osvetom i borbe na frontu.

On se prijavio u vojsku prošle godine, ali je poslat da brani ukrajinsku granicu sa moldavskim otcijepljenim regionom - Pridnjestrovlje, gdje je stacioniran mali kontingent ruskih trupa, ali gdje do sada nije bilo neprijateljstava.

"Još više sam želio da se pridružim jer želim osvetu, koliko god to grubo zvučalo u 21. vijeku. Moramo da se osvetimo za sav naš narod, za ubijenu djecu", rekao je on.

Bonus video: