Afera oko ukrajinskog žita - umjesto u Africi završilo u Poljskoj i EU: Kovalčik podnio ostavku

O tome kako da se ubuduće spriječi da ukrajinske žitarice ostaju u EU umjesto kako je dogovoreno da prođu u tranzitu preko Poljske do luka na Baltiku i odatle na tržišta Afrike i Azije,sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovaraće poljski premijer Mateuš Moravjecki

10443 pregleda 4 komentar(a)
Kovalčik, Foto: Reuters
Kovalčik, Foto: Reuters

Poljski vicepremijer i ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik u jeku afere oko ukrajinskog žita, koje je dobrim dijelom umjesto u Africi završilo u Poljskoj i na tržištima Evropske unije (EU), podnio je danas ostavku.

"Podnio sam ostavku na funkciju ministra poljoprivrede i razvoja sela kada sam vidio da osnovni zahtjev poljskih poljoprivrednika Evropska komisija (EK) neće ispuniti. Umjesto toga EK je objavila predlog da se produži bescarinski uvoz žitarica iz Ukrajine na sljedećih godinu dana, a stupa na snagu juna ove godine", obrazložio je na konferenciji za novinare Kovalčik zašto podnosi ostavku.

On će ostati na funkciji vicepremijera, a novi ministar poljoprivrede trebalo bi da postane šef Odbora za poljoprivredu i razvoj sela u Sejmu poljskog parlamenta Robert Telus.

Krajem marta Kovalčik je potpisao sa predstavnicima ratara, koji su zbog ukrajinskih žitarica organizovali proteste širom Poljske i prijetili da će okupirati zgradu ministarstva, sporazum od 11 tačaka od kojih je prva bila upravo da se izdejstvuje vraćanje carina koje su iz humanitarnih razloga ukinute.

O tome kako da se ubuduće spriječi da ukrajinske žitarice ostaju u EU umjesto kako je dogovoreno da prođu u tranzitu preko Poljske do luka na Baltiku i odatle na tržišta Afrike i Azije, danas će sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarati poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Ratari iz saveza AgroUnija i inicijative Prevareno selo krive prije svega poljske vlasti što im je prioritet za prevoz i pretovar u lukama bio tokom zime ugalj, a na ukrajinskom žitu zaradili su preprodavci i trgovci. Žito su pustili na poljsko tržište po damping cijenama, a zauzeli su i mjesto u silosima za poljsku ljetinu i u vozovima za izvoz žitarica, pošto je i Varšava izvoznik i u svijet šalje godišnje četiri miliona tona pšenice.

Kovalčik je prije ostavke obećao da će poljska vlada izdvojiti nešto više od dvije milijarde eura da pokrije poljskim ratarima gubitke zbog destabilizacije tržišta izazvanog ukrajinskim žitaricama.

Bonus video: