Irska će konsultovati javnost o vojnoj neutralnosti nakon rata u Ukrajini

“Irska predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima i našoj tradicionalnoj politici vojne neutralnosti ne oslobađaju nas od potrebe da odgovorimo na ovu novu stvarnost”, rekao je Martin

5824 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Irska vlada će na konsultativnom forumu pitati irsku javnost za mišljenje o tradiciji vojne neutralnosti zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Mišel Martin, što je najnoviji znak moguće promjene politike nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Martin je rekao da će se četverodnevni forum održati u junu u tri različita grada.

U fokusu foruma biće niz bezbjednosnih pitanja, a omogućiće raspravu o višedecenijskoj politici neutralnosti, prenosi N1.

“Međunarodno bezbjednosno okruženje značajno se promijenilo tokom prošle godine. Vidjeli smo rusko očigledno i brutalno nepoštovanje međunarodnog prava”, poručio je Martin.

"Irska predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima i našoj tradicionalnoj politici vojne neutralnosti ne oslobađaju nas od potrebe da odgovorimo na ovu novu stvarnost", dodao je.

Na forumu će učestvovati bezbjedonosni, vojni i spoljnopolitički stručnjaci, politički predstavnici, civilno društvo i druga relevantna tijela.

Građani mogu prisustvovati i podnijeti unaprijed pisane predloge.

Martin je nacionalnoj radioteleviziji RTE rekao da “nema unaprijed zamišljenog ishoda” rasprava i da vlada ne planira promijeniti svoju politiku vojne neutralnosti.

Finska se formalno pridružila NATO-u, čime je okončala politiku neutralnosti staru sedam decenija, što je istorijska promjena izazvana ruskom invazijom.

Irski premijer Leo Varadkar prošle je godine rekao da će zemlja vjerovatno preispitati svoju politiku nakon invazije te je sugerisao da bi se zemlja mogla više uključiti u zajedničku obrambenu politiku Evropske unije.

Politika neutralnosti, koju je tadašnji premijer Eamon DeValera opravdavao za vrijeme 2. svjetskog rata jer dopušta zemlji da izbjegne situaciju u kojoj je pion u igrama velikih sila, službena je politika Irske od njene nezavisnosti i jako je popularna.

Kritičari kažu da ova politika i niski nivo potrošnje na obranu ostavljaju zemlju zavisnom od dobre volje drugih.

Bonus video: