Oklopni voz, bunkeri i identične kancelarije

Ruski bezbjednosni oficir, koji je prebjegao prošle godine, pružio rijedak uvid u stil života Vladimira Putina

12751 pregleda 11 komentar(a)
Gleb Karakulov, Foto: Beta/AP
Gleb Karakulov, Foto: Beta/AP

Jedan visoki ruski bezbjednosni oficir, koji je prebjegao prošle godine, pružio je rijedak uvid u paranoični stil života Vladimira Putina potvrđujući detalje o tajnom vozu, identičnim kancelarijama u različitim gradovima, strogom karantinu i tvrdim bezbjednosnim protokolima.

Inženjer Gleb Karakulov, koji je radio kao kapetan u Saveznoj službi zaštite (FSO), uticajnom tijelu zaduženom za zaštitu najviših ruskih zvaničnika, ukrcao se 14. oktobra u avion iz Kazahstana za Tursku sa suprugom i kćerkom. Isključio je telefon i oprostio se od života u Rusiji, prenosi agencija Asošijetid pres, koja je pregledala intervju i transkripte razgovora koje je Karakulov vodio sa članovima Dosije centra, istraživačke grupe koju finansira ruski opozicionar Mihail Hodorkovski.

Karakulov
foto: Beta/AP

Priča Karakulova se generalno poklapa sa ranijim izvještajima koji prikazuju ruskog predsjednika, nekada harizmatičnog, a sada kao sve više izlovanog lidera, koji nikada ne koristi mobilni telefon ili Internet i insistira da uvijek i svuda ima pristup ruskoj državnoj televiziji. Karakulov je takođe ponudio nove detalje o tome kako djeluje da se Putinova paranoja produbila od invazije na Ukrajinu. On sada uvijek kada je moguće izbjegava avione i putuje samo specijalnim oklopnim vozom, a u oktobru je navodno naredio da se izgradi bunker u ruskoj ambasadi u Kazahstanu koji je opremljen bezbjednim komunikacionim vezama.

Karakulov, koji je bio zadužen za uspostavljanje bezbjednih komunikacionih linija, kazao je da je zbog moralnog stava prema ruskoj invaziji na Ukrajini i straha da bi mogao biti poslat na front i stradati odlučio da prebjegne i progovori.

U intervjuu Karakulov je Putina nazvao “ratnim zločincem” i poručio kolegama oficirima da istupe sa informacijama koje se kriju od ruske javnosti. “Naš predsjednik je izgubio dodir sa realnošću”, kazao je on. “Patološki strahuje za svoj život, a okružio se neprobojnom barijerom karantina. Vrednuje samo svoj i živote svoje porodice i prijatelja”.

Potvrdio je da se Putin za informacije oslanja na izvještaje bezbjednosnih službi. “Prima samo informacije od ljudi iz najbližeg kruga, što znači da živi u informacionom vakuumu”. Takođe je kazao da Putin koristi identične kancelarije u Sankt Peterburgu, Sočiju i Novo-Ogarjovu, i da tajne službe koriste lažne konvoje i avione kako bi se lažirali da negdje odlazi. “Cilj toga je, prvenstveno, da se zbune strane obavještajne službe, a zatim i da se spriječi pokušaji atentata na njega”, kazao je on.

Zajedno sa informacijama o Putinu, svjedočenje Karakulova pruža i intiman uvid u odluku jednog čovjeka da prebjegne – a da o tome ne obavijesti ni svoju majku koja je Putinova pristalica. To kako ističe AP pokreće ključno pitanje o tome koliko je duboka podrška ratu u ruskoj javnosti i kako bi Putinovi protivnici na zapadu mogli iskoristiti tihi otpor.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je potjernicu za Karakulovim, koji se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, navodi AP.

Bonus video: