U Francuskoj u toku 11. protesti protiv penzione reforme

Vlasti procjenjuju da će tokom dana biti između 600.000 i 800.000 okupljenih, od kojih od 60.000 do 90.000 u Parizu, dok je na prethodnim protestima bilo i više od milion ljudi

2472 pregleda 1 komentar(a)
Sa 11. protesta u Francuskoj protiv penzione reforme, Foto: Reuters
Sa 11. protesta u Francuskoj protiv penzione reforme, Foto: Reuters

Protesti, 11. po redu, počeli su danas poslije podne u Francuskoj gdje se građani bune protiv usvojene penzione reforme, prenijeli su danas tamošnji mediji.

List "20 minuta" javio je da je povorka demonstranata krenula u šetnju u Parizu i da je prije početka privedeno osam osoba i sprovedeno više od 1.330 kontrola.

Incidenti su izbili u Renu gdje je policija koristila suzavac da rastjera skup, dok je grupa demonstranata u Marseju upala u glavnu željezničku stanicu i stala na šine da bi poremetila saobraćaj.

detalj sa 11. protesta protiv penzione reforme
detalj sa 11. protesta protiv penzione reformefoto: Reuters

U Lilu na sjeveru Francuske, zabilježen je manji broj okupljenih. U Bordu je krenula povorka građana u veseloj atmosferi.

Onlajn televizija BFMTV javila je da jutros nakratko bio blokiran jedan terminal pariskog međunarodnog aerodroma Roasi-Šarl-de-Gol.

I pored tih poremećaja i blokada, štrajk i odziv građana je manjeg obima. U prosvjeti je osam odsto zaposlenih u štrajku.

Vlasti procjenjuju da će tokom dana biti između 600.000 i 800.000 okupljenih, od kojih od 60.000 do 90.000 u Parizu, dok je na prethodnim protestima bilo i više od milion ljudi.

U cijeloj Francuskoj je raspoređeno 11.500 policajaca i žandarma.

Francuska vlada je 20. marta usvojila zakon o penzionoj reformi koristeći ustavno pravo čime je zaobišla glasanje u parlamentu.

Sljedeći korak je izjašnjavanje Ustavnog savjeta koji će 14. aprila iznijeti stav o ustavnosti zakona.

Predsjednik Emanuel Makron koji se nalazi u posjeti Kini, izjavio je danas da u narodu veoma nepopularna reforma "slijedi svoj demokratski tok".

Reforma između ostalog predviđa duži radni vijek od dve godine, odlazak u penziju sa 64, umjesto 62 godine, čemu se protive građani.

Bonus video: