Francuska naručuje 80 miliona doza vakcine protiv ptičjeg gripa

Francuska - najviše pogođena zemlja Evropske unije prošle godine, kada je gripa usmrtila više od 20 miliona ptica - saopštila je u decembru da planira započeti s vakcinacijom ove jeseni

7577 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Francuska je raspisala tender za nabavku 80 miliona doza vakcine protiv ptičjeg gripa kako bi bila spremna za pokretanje programa vakcinacije u jesen, objavljeno je u četvrtak, 6. aprila. To je prva zemlja Evropske unije koja pokreće takav program.

Objava je uslijedila nakon što je francuska zdravstvena i sigurnosna agencija ANSES ranije u četvrtak podržala vladin plan vakciniranja miliona ptica protiv ptičjeg gripa, predstavljajući tri scenarija za kampanju.

Ptičji grip ubio je stotine miliona ptica širom svijeta, ali vlade su bile oprezne u pokretanju programa vakcinisanja uglavnom zbog trgovačkih ograničenja koja bi to uključivala.

Francuska - najviše pogođena zemlja Evropske unije prošle godine, kada je grip usmrtio više od 20 miliona ptica - saopštila je u decembru da planira započeti s vakcinacijom ove jeseni.

Pretpostavka, koja će se potvrditi ako su konačni rezultati testova pozitivni, namijenjena je samo za vakciniranje pataka, saopštio je glasnogovornik francuskog Ministarstva poljoprivrede.

Patke su vrlo osjetljive na virus i ostaju asimptomatske tokom mnogih dana, povećavajući rizik prenosa.

Francuska je ovlastila dvije kompanije, francusku Cevu Animal Health i njemački Boehringher Ingelheim, da razviju vakcine protiv ptičje gripe za patke. Ceva je rekla da su početni rezultati "vrlo obećavajući", posebno zbog oštrog smanjenja izlučivanja virusa od zaraženih ptica.

ANSES, koju je ministarstvo zadužilo da predstavi raspon strategija vakcinisanja, objavila je u četvrtak tri scenarija.

Najograničeniji plan uključivao bi vakcinisanje uzgojne živine što bi zahtijevalo milione doza.

Druga opcija koja bi se primijenila istovremeno ili kasnije, dodaje na listu i patke za izradu specijaliteta od jetre "foie gras", ćurke i patke u slobodnom uzgoju te buduće kokoške nosilje u slobodnom uzgoju, a treća opcija je vakcinisanje kokoški i gusaka.

Nijedan od scenarija ne uključuje vakcinaciju brojlera koji čine većinu živine u Francuskoj, a smatraju se relativno malim rizikom od zaraze virusom.

Vlada obično barem djelomično slijedi preporuke ANSES-a.

"S obzirom na osobito zabrinjavajući epidemiološki kontekst agencija naglašava važnost sprovođenja što šire strategije vakcinisanja, pod uslovom da su dostupna sredstva", savjetovala je agencija.

ANSES je takođe naglasila sposobnost virusa da pređe na druge vrste, predstavljajući potencijalni rizik za ljudsko zdravlje.

Ptičji grip prenosi se zaraženim izmetom migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom s kontaminiranom hranom, odjećom i opremom ili vazduhom.

Bonus video: