BLOG Rusija nastavila bombardovanje četiri oblasti Ukrajine koje je ilegalno pripojila

Rat u Ukrajini – 407. dan

35230 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Posljedice nedavnog granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Posljedice nedavnog granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2023. 21:36h
Liveblog
20:07h

Ruske snage su i danas koristile projektile, raketne bacače i bespilotne letjelice da bombarduju oblasti Ukrajine koje je Moskva ilegalno pripojila, ali ne kontroliše u potpunosti, što je dovelo do smrtnih ishoda, štete na zgradama i nestanka struje, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska je navela da su ruske snage od juče ujutru do jutros izvele 18 vazdušnih, pet raketnih i 53 napada iz višecijevnih raketnih bacača.

Generalštab ukrajinske vojske navodi da je Rusija najveći dio svojih operacija usmjerila na industrijski istok Ukrajine, fokusirajući se na mjesta Liman, Bahmut, Avdejevka i Marinka u Donjeckoj oblasti.

Većina današnjih izvještaja sa ratišta odnosila se na četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila u septembru (Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson).

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je nedavno svojoj vojsci da preuzme potpunu kontrolu nad tim oblastima, dok je Ukrajina nagovijestila da će uskoro započeti kontraofanzivu kako bi povratila veći dio teritorije.

Britanski vojni zvaničnici su danas saopštili da su ruske snage vjerovatno ušle u centar Bahmuta i zauzele zapadnu obalu rijeke Bahmutke.

Osmomjesečna ofanziva Rusije na Bahmut i riješenost Ukrajine da odbrani taj grad rezultirali su najdužom i potencijalno najkrvavijom bitkom u ratu koji je Putin započeo 24. februara prošle godine.

17:38h

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da je političko rješenje jedini "ispravan" izlaz iz ukrajinske krize, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

"Sve strane treba da se sastanu na pola puta kako bi stvorile uslove za političko rješenje", rekao je Si francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu tokom večere u kineskom gradu Guangdžou, navodi se u saopštenju.

17:37h

Ruski istražitelji zvanično su optužili novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča za špijunažu, javila je novinska agencija Interfaks, citirajući svoj izvor.

Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je 30. marta da je uhapsila Gerškoviča u gradu Jekaterinburgu na Uralu i da je pokrenula slučaj špijunaže protiv 31-godišnjaka zbog prikupljanja, kako je rekla, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu.

Iz Volstrit džornala odbacili su optužbe protiv Gerškoviča zahtijevajući da se, kako su rekli, njihov "pouzdani i posvećeni novinar“ odmah oslobodi, prenosi Rojters.

SAD su pozvale Rusiju da oslobodi Gerškoviča i ocijenile da su ruske tvrdnje o špijunaži "smiješne.“

17:37h

Kina i Francuska su ponovo potvrdile svoju posvećenost promovisanju neširenja nuklearnog oružja, nuklearnog razoružanja i miroljubive upotrebe nuklearne energije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je prenijela zvanična novinska agencija Sinhua.

Kako se navodi u saopštenju, dvije zemlje podržavaju sve napore za uspostavljanje mira u Ukrajini na osnovu međunarodnog prava i principa Povelje UN i protive se oružanim napadima na nuklearne elektrane, prenosi Rojters.

17:36h

Štab vrhovne komande ukrajinske vojske razmatrao je na sastanku mjere za sprječavanje curenja informacija, saopštila je kancelarija predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters.

Njujork tajms je u četvrtak objavio da su povjerljivi ratni dokumenti sa detaljima o tajnim američkim i NATO planovima za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive na Rusiju procurili na društvenim mrežama.

U saopštenju se ne pominje da je zaista i došlo do curenja informacija.

16:50h

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas da će "podržati sve napore za obnavljanje mira u Ukrajini", navodi se u zajedničkom saopštenju po završetku posjete Kini francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Kina i Francuska se "protive oružanim napadima na nuklearne elektrane i druga mirna nuklearna postrojenja" i podržavaju Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) "da osigura bezbjednost elektrane u Zaporožju".

U zajedničkoj izjavi se ne pominje Rusija niti se osuđuje njena ofanziva u Ukrajini.

Tekst pominje "važnost da sve strane u sukobu poštuju međunarodno humanitarno pravo".

Francusko predsjedništvo saopštilo je ranije da je Si spreman da prvi put od početka sukoba pozove ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, ali je dodalo da će kineski predsjednik to učiniti kada bude procijenio da je trenutak za taj telefonski razgovor.

Ta inicijativa se ne pominje u zajedničkom saopštenju.

Kina je u februaru objavila dokument od 12 tačaka u kojem iznosi svoj stav o sukobu u Ukrajini. Dokument, koji neki smatraju da može da posluži kao mirovni plan, podstiče Moskvu i Kijev da održe razgovore.

Peking u septembru nije priznao jednostrano pripajanje četiri ukrajinske teritorije Rusiji, niti 2014. aneksiju Krima.

(BETA)

13:38h

Mirovni pregovori o Ukrajini su mogući samo ako im je cilj uspostavljanje "novog svjetskog poretka" bez američke dominacije, ocijenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Turskoj.

Lavrov je pored toga zaprijetio okončanjem sporazuma koji omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica koji je neophodan za osiguranje svjetske prehrambene siguronosti i da se omogući izvoz van granica velike ukrajinske poljoprivredne proizvodnje.

"Pregovori (o miru u Ukrjaini) se ne mogu održati bez uzimanja u obzir ruskih interesa. Radi se o principima na koijima će biti zasnovan novi svjetski poredak", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov je osudio "američki hegemonizam".

(BETA)

Izmjena: 13:40h
10:36h

"U okumentima se recimo pominje stopa potrošnje HIMARS-a. Pentagon nije javno objelodanio stopu kojom ukrajinske snage koriste HIMARS municiju - dokumenti to otkrivaju"

10:34h

Nacionalističke boljke nijesu plodno tlo za liberalnu demokratiju i dobre odnose sa zapadom.

10:03h

Kipar će Ukrajini ponuditi tehničku obuku o uklanjanju mina u okviru svoje humanitarne pomoći, rekao je ministar odbrane te zemlje.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji boravi na Kipru, treba da obiđe područja u kojima će se održati obuka, prenosi Rojters.

"Ugostićemo osoblje koje će se baviti deminiranjem i otkrivanjem mina", rekao je kiparski ministar odbrane Mihalis Georgalas za Sigma TV.

Grupa od oko 18 ukrajinskih oficira biće na Kipru na obuci u poslednjoj nedjelji aprila, navodi list Politis, koji je prvi objavio tu priču.

09:13h

Ukrajinska istočna vojna komanda saopštila je da je situacija u Bahmutu teška, da ruske snage imaju određinih uspjeha na bojnom polju, ali i da za to plaćaju visoku cijenu, prenosi Rojters. 

09:06h

Rusija je zauzela zapadnu obalu rijeke Bahmutke, pa je tako ukrajinski put snabdijevanja zapadno od grada "vjerovatno ozbiljno ugrožen".

"Rusija je ostvarila napredak i sada je vjerovatno napredovala do centra Bahmuta", objavilo je Ministartsvo odbrane Velike Britanije, a prenosi Rojters. 

09:05h

Ruska invazija na Ukrajinu - 407. dan. Šta se dešavalo juče možete provjeriti na linku ispod.

Bonus video: