Rekordno nezadovoljstvo Njemaca radom vlade

U otvorenom pismu Olafu Šolcu, koje potpisuje više od 240 političarki i političara, predstavnika nauke, religije i društva, od kancelara je zatraženo da učini više za zaštitu klime - u suprotnom prijeti opasnost "gubitka kontrole nad klimatskom krizom koju je uzrokovao čovjek"

2954 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada njemačke vlade, Foto: Shutterstock.com
Zgrada njemačke vlade, Foto: Shutterstock.com

Aktuelno ispitivanje javnog mnjenja u Njemačkoj pokazuje: Vladajuća koalicija ima podršku 42 odsto birača, rekordno nezadovoljstvo radom savezne vlade, klima je tema broj jedan, a tek onda rat u Ukrajini.

Aktuelni ARD-Dojčlandtrend, reprezentativno ispitivanje javnog mnjenja koje redovno sprovodi Infratest dimap kaže da je zadovoljstvo građana radom savezne vlade u ovoj legislaturi palo na novi rekordni minimum: trenutno samo 27 anketiranih ima pozitivan stav o radu vlade, dok je manje više nazdovoljno - čak 71 odsto ispitanika.

Značajno je poraslo zadovoljstvo kursom njemačke vlade prema ratu u Ukrajini. Skoro svaki drugi njemački građanin, njih 46 posto, trenutno je zadovoljan tim kursom, što je najveći stepen zadovoljstva na ovom političkom planu od jula 2022.

Nakon što su preživjeli zimu bez nestašica struje i gasa, Njemci, za razliku od prošle jeseni, imaju dosta pozitivniji stav prema radu vlade kada se radi o obezbeđivanju zemlje energijom (43 posto).

Čime politika mora hitno da se pozabavi?

Na pitanje, koji je najvažniji problem s kojim se njemački političari moraju hitno pozabaviti, najčešće su pominjane i klimatske promjene (26 %), a na drugom mjestu (25%) se našao rat u Ukrajini.

U odnosu na januar u velikoj mjeri je povećan značaj useljavanja i izbjeglica. S obzirom na napetu situaciju u mnogim njemačkim komunama, ova tema je trenutno prioritetna za 19 % stanovnika.

Problemi snabdijevanja energijom važni su za 17 % Njemaca, nešto manje nego tokom zime. Naredna važna tema bila je visoka inflacija sa 14 %.

Tempo u borbi protiv klimatskih promjena

U otvorenom pismu Olafu Šolcu, koje potpisuje više od 240 političarki i političara, predstavnika nauke, religije i društva, od kancelara je zatraženo da učini više za zaštitu klime - u suprotnom prijeti opasnost "gubitka kontrole nad klimatskom krizom koju je uzrokovao čovjek".

To pismo očigledno odražava mišljenje mnogih građana Njemačke: 44 posto ispitanih smatra da Njemačka suviše sporo napreduje kada je u pitanju zaštita klime, dok 27 odsto smatra da se promjene vrše prebrzo, a 19 odsto - da sve ide baš kako treba.

Interesantno je samo 32 posto posto Njemaca veruje da su Zeleni stranka koja kreira dobru klimatsku i ekološku politiku - prije izbora septembra 2021. kada su Zeleni došli na vlast - to je vjerovalo 48 posto Njemaca. Tako ova stranka gubi kredibilitet u svojoj osnovnoj kompetenciji.

Većina protiv zabrane motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

Zaštita klime u koalicionom sporazumu vladajuće koalicije ima visok prioritet. Ipak, među koalicionim partnerima se i dalje vode žustre debate oko toga koje mjere u oblasti klime, energetike i transporta mogu biti sprovedene, u kojoj formi i koliko brzo.

Od mjera o kojima se diskutuje na najveće protivljenje javnosti nailazi zabrana registracije novih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. donesena na nivou EU. Uprkos izuzetku koji je Njemačka uspjela da isposluje, za održivo e-gorivo, 55 posto anketiranih smatra da je takva zabrana pogrešna, dok 36 posto smatra da je ispravna.

Ova zabrana je posebno je nepopularna u ruralnim sredinama i malim gradovima (62 posto). U velikim gradovima je ona naišla na odobravanje 41 posto ispitanih, a protiv je 51 posto.

Kako bi se što više saobraćaja prebacilo s automobila na vozove, željeznička mreža, koja je poslednjih decenija bila zanemarena, morala bi da se modernizuje i proširi - 87 posto Nemaca, pristalica svih stranaka, smatra da je to ispravno.

56 posto ispitanih je za bržu realizaciju projekata obnove i izgradnje autoputeva za koje zalaže FDP. Plan za povećanja putarine za kamione pozdravlja 43 posto anketiranih osoba.

Da su u nedjelju izbori…

Vladajuća koalicija: SPD ima nepromijenjenih 18 posto, a Zeleni nepromijenjenih 17 posto podrške. FDP trenutno ima sedam posto podrške birača. To znači da vladajuća koalicija ima podršku 42 odsto birača.

Opozicija: Stranke Unije (CDU,CSU) trenutno imaju podršku 30 posto birača. AfD bi mogao računati na 15 posto birača, a Levica sa četiri odsto - ne bi ušla u Bundestag.

Bonus video: