Iza curenja tajnih dokumenata stoji Rusija?

Ukrajina nastoji da spriječi curenje vojnih informacija nakon što su se planovi o zapadnoj pomoći navodno pojavili na društvenim mrežama. Njeni zvaničnici kažu da objave djeluju kao ruska operacija dezinformisanja sa ciljem da posije sumnju u vezi sa kontraofanzivom

20111 pregleda 66 reakcija 11 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na frontu u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik na frontu u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters

Ukrajinski lideri su juče razgovarali o načinima za sprečavanje curenja vojnih informacija nakon što su se tajna dokumenta sa detaljima o naporima SAD i NATO da pomognu toj zemlji u planiranju kontraofanzive protiv ruske invazije navodno pojavili na društvenim mrežama.

”Njujork tajms” je u četvrtak objavio, pozivajući se na visoke američke zvaničnike, da su povjerljiva vojna dokumenta postavljena ove nedjelje na Tviter i Telegram, koji se uveliko koriste u Rusiji. List je naveo da Pentagon istražuje kako su dokumenta postavljena na kanale društvenih mreža.

Jedan ukrajinski zvaničnik je rekao Rojtersu da dokumenta sadrže “veoma veliku količinu izmišljenih informacija” i da objave djeluju kao ruska operacija dezinformisanja da posije sumnju u vezi sa ofanzivom, koja zahtijeva napredno zapadno naoružanje.

”To su samo standarni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca. I ništa više”, naveo je u saopštenju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Ukraine
foto: GRAPHIC NEWS

U saopštenju kabineta predsjednika o jučerašnjem sastanku u sjedištu vrhovne komande ukrajinskih vojnih snaga kojem je prisustvovao i predsjednik Volodimir Zelenski, nije navedeno da je došlo do curenja niti je pomenut izvještaj “Njujork tajmsa”.

”Učesnici sastanka su se fokusirali na mjere da spriječe curenje informacija u vezi sa planovima odbrambenih snaga Ukrajine”, navedeno je u saopštenju.

Nije jasno da li se razgovaralo o sprečavanju curenja unutar Ukrajine ili između zapadnih partnera sa kojima sada dijeli informacije, nakon prvobitnog oklijevanja u prvom stadijumu ruske invazije.

”Rusija traži načine da ponovo preuzme inicijativu”, rekao je Podoljak. “Da pokuša da utiče na scenarije za ukrajinske planove kontraofanzive. Da stvori sumnje, da kompromituje ideje i konačno da nas zastraši time kako su ‘informisani’”, ocijenio je.

Portparol ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da je moguće da su informacije u objavama potpuno izmišljene i da nije bilo nikakvog curenja. Preliminarna analiza objava ukazuje na to da su sastavljene od lažnih i iskrivljenih brojki o žrtvama i da su neke od informacija preuzete iz otvorenih izvora, rekao je portparol Andrij Jusov.

”Čekaćemo, naravno, zvanični komentar (Pentagona), ali mislim da ukrajinska javnost nema razloga za brigu”, rekao je.

Pripadnik ruske Istražne komisije na mjestu nedavnog napada granatama u Donjecku
Pripadnik ruske Istražne komisije na mjestu nedavnog napada granatama u Donjeckufoto: Reuters

Tri američka zvaničnika rekla su Rojtersu da iza curenja vjerovatno stoje Rusija ili proruski elementi. Izgleda da su dokumenta izmijenjena da smanje broj žrtava koje su pretrpjele ruske snage, kazali su američki zvaničnici i dodali da su njihove procjene neformalne i odvojene o istrazi o samom curenju. Pentagon je odbio da komentariše autentičnost dokumenata koja su datirana na 1. mart.

”Njujork tajms” je objavio da dokumenta ne otkrivaju kada ili gdje će ofanziva biti izvedena, ali da bi curenje moglo uticati na povjerenje između saveznika jer sadrže rasporede slanja naoružanja i ukrajinskih trupa koje obučava Zapad.

Rusija traži načine da ponovo preuzme inicijativu. Da pokuša da utiče na scenarije za ukrajinske planove kontraofanzive. Da stvori sumnje, da kompromituje ideje i konačno da nas zastraši time kako su 'informisani'

List je objavio da se čini da su dokumenta izmijenjena na nekim mjestima kako bi se preuveličao broj ukrajinskih ratnih žrtava a smanjio broj ruskih te da američki zvaničnici rade na tome da uklone objave. U jednom dijelu se navodi procjena ukrajinskih vojnih gubitaka koja je daleko veća od dosadašnjih zapadnih procjena. Ukrajina ne otkriva obim svojih gubitaka i veoma je osjetljiva po tom pitanju, navodi Rojters.

Britanska obavještajna služba je ranije saopštila da ruske snage prijete ključnoj ruti snabdijevanja za Bahmut, koji je mjesecima u fokusu njihove ofanzive. Ukrajina tvrdi da brani taj grad da bi iscrpila osvajače prije svoje kontraofanzive.

Kineski predsjednik Si Đinping je rekao juče da je političko rješenje jedini “ispravni” način za rješavanje ukrajinske krize

Ukrajinska vojska je saopštila da i dalje odolijeva u Bahmutu, ali da je situacija teška.

Zelenski je u srijedu objavio da će se njegove trupe, ako budu izložene riziku od opkoljavanja, povući iz Bahmuta, jednog od posljednjih urbanih centara u istočnoj ukrajinskog Donjeckoj oblasti koji još nije pao pod kotrolu ruskih snaga.

Zapadni analitičari kažu da obje strane gube veliki broj vojnika u borbi za Bahmut, regionalni transportni i logistički centar koji je sada u ruševinama. Zelenski je prošlog mjeseca izjavio za CNN da bi ruske snage imale “otvoren put” ka dva veća grada u Donjecku, Kramatorsku i Slovjansku, ako osvoje Bahmut.

Kremlj je poručio da neće razmatrati mir u Ukrajini ukoliko Kijev ne prihvati gubitak teritorija koje je Rusija pripojila. Ukrajina kaže da ne predstavlja nikakvu prijetnju za Rusiju i da ne može biti pregovora dok Rusija ne povuče sve svoje snage.

Lavrov i Čavušoglu u Ankari
Lavrov i Čavušoglu u Ankarifoto: Reuters

Turska je zabrinuta povodom mogućeg intenziviranja sukoba na proljeće, izajavio je juče turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Lavrov je ponovio da Zapad ignoriše bezbjednosne brige Rusije i da se njeni interesi moraju uzeti u obzir. Na pitanje da li će se sastati sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u sjedištu Ujedinjenih nacija, Lavrov je rekao da Moskva nikad neće odbiti izbiljne predloge za dijalog.

Kineski predsjednik Si Đinping je rekao juče da je političko rješenje jedini “ispravni” način za rješavanje ukrajinske krize, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Sve strane bi trebalo da se nađu na pola puta da stvore uslove za političko rješenje, rekao je Si juče francuskom predsejedniku Emanuelu Makronu tokom večere u kineskom gradu Gvangžu, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: