Policija istražuje finansije Škotske nacionalne stranke: "Nezavisnost sad nije moguća"

"U 50 godina moje povezanosti sa strankom ovo je najveća i najizazovnija kriza s kojom smo se ikad suočili, a sigurno otkako smo na vlasti", rekao je izvršni predsjednik SNP-a MAjk Rasel

1958 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoki zvaničnik vladajuće Škotske nacionalne stranke (SNP) rekao je da se stranka nalazi u najvećoj krizi u 50 godina zbog policijske istrage o njenim finansijama.

Majk Rasel, izvršni predsjednik SNP-a i bivši ministar, rekao je takođe kako misli da se nezavisnost Škotske sada ne može postići, prenosi Hina.

Bivši glavni izvršni direktor SNP-a Piter Marel uhapšen je u sklopu policijske istrage o potrošnji oko 600.000 britanskih funti predviđenih za kampanju za nezavisnost.

Marel, suprug bivše škotske premijerke i bivše predsjednice SNP-a Nikole Stardžon, pušten je u srijedu uveče na slobodu. Optužnica protiv njega nije podignuta i istraga još traje.

Policija je pretražila njihov dom u Glazgovu, a pretražuje i sjedište SNP-a u Edinburgu.

U intervjuu za The Herald, Rasel je rekao da su posljednje sedmice "teške" za SNP, koji je nedavno izabrao Humzu Jusafa za nasljednika Nikole Stardžon na čelu stranke.

"U 50 godina moje povezanosti sa strankom ovo je najveća i najizazovnija kriza s kojom smo se ikad suočili, a sigurno otkako smo na vlasti", rekao je.

"Mislim da se nezavisnost sada ne može postići", dodao je. "Ali mislim da je to inače moguće", naglasio je Rasel.

"Moj glavni fokus je na tome kako stvoriti novi pokret 'Da' koji će dopustiti različite vizije, ali u atmosferi međusobnog povjerenja."

Rasel je rekao da će se sprovesti temeljna revizija rada stranke. To je obećao i Jusaf, koji je položio zakletvu za premijera prošle sedmice.

Juče je objavljeno da je računovodstvena firma koja je vodila SNP-ove finansije podnijela ostavku pošto je za stranku radila deset godina.

Bonus video: