Stranka premijerke Estonije postigla novi dogovor sa koalicionom vladom

Kalas je premijerka Estonije od januara 2021. godine, kada je postala prva žena na čelu vlade u zemlji koja ima 1,3 miliona stanovnika

3227 pregleda 0 komentar(a)
Kaja Kalas, Foto: Shutterstock
Kaja Kalas, Foto: Shutterstock

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je danas da je njena Reformska partija desnog centra postigla dogovor sa dvije druge stranke o formiranju koalicione vlade, pet nedjelja nakon što su u toj baltičkoj državi održani izbori.

Reformska partija premijerke Kalas, koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima sa 31,2 odsto, formiraće koaliciju sa centrističkom partijom Estonija 200 i Socijaldemokratskom partijom.

"Ovaj sporazum osigurava da Estonija bude zaštićena, da možemo da nastavimo kao nezavisna i samoodrživa zemlja", rekla je Kalas, koja će ostati premijerka.

Kalas je premijerka Estonije od januara 2021. godine, kada je postala prva žena na čelu vlade u zemlji koja ima 1,3 miliona stanovnika.

Reformska stranka je takođe bila viši partner u odlazećoj tropartijskoj vladi sa socijaldemokratama i konzervativnom strankom Isamaa (Otadžbina).

Kalas je rekla da će se njen novi kabinet suočiti sa teškim finansijskim, bezbjednosnim, obrazovnim i drugim odlukama koje su "neophodne za Estoniju".

"Želimo da Estonija bude zaštićena, da se zagarantuje blagostanje i život našeg naroda, da finansije države budu u redu, da se očuvaju obrazovanje, jezik i kultura i da sjutra bude bolje za sve", rekla je ona.

Formalno potpisivanje koalicionog pakta trebalo bi da bude održano u ponedjeljak, nakon čega će Kalas predati ostavku svoje odlazeće vlade predsjedniku Alaru Karisu.

Očekuje se da će je on zvanično imenovati za premijera, nakon čega će poslanici u parlamentu izglasati povjerenje novoj vladi.

Bonus video: