Zelenski vjeruje da je Ukrajina na putu da se pridruži NATO-u

Ove sedmice smo vidjeli dobar smjer "kretanja prema NATO-u", kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne podrške, rekao je ukrajinski predsjednik

4961 pregleda 17 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je rekao da još uvijek vidi svoju zemlju na putu ka pristupanju NATO-u, uprkos tome što ruski rat ne pokazuje znakove jenjavanja ni nakon 13 mjeseci sukoba.

Ove sedmice smo vidjeli dobar smjer "kretanja prema NATO-u", kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne podrške, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

Zelenski se osvrnuo na predlog Litvanije da pozove Ukrajinu da postane članica NATO-a na samitu vojnog saveza koji će se održati u julu u Viljnusu te je potom zahvalio toj zemlji, prenosi Hina.

Parlament te baltičke zemlje odlučio je ove sedmice zatražiti da se Ukrajina pozove da se pridruži savezu na samitu zakazanom za 11. i 12. jul.

Kremlj težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u nerijetko navodi kao jedan od razloga ruske invazije prošlog februara.

Prošle se godine Zelenski zalagao za "ubrzani" pristup NATO-u, nadajući se da će Ukrajina dobiti povlašćeni tretman. SAD i druge članice saveza, poput Njemačke, izrazile su rezervu prema tome, budući da je jedan od preduslova za ulazak neuključenost u međunarodne sukobe.

Zelenski je u poruci pozvao na podršku zemljama koje tek treba jasno da se distanciraju od Rusije, rekavši da se Ukrajinci bore za univerzalne vrijednosti koje su bliske svim narodima.

"Svi cijene bezbjednost i zaštitu od terora", rekao je Zelenski dodavši da se Rusija zalaže za "koncentracione logore, deportaciju djece, silovanje žena i spaljivanje gradova".

Bonus video: