Papa osudio rat u Ukrajini, jačanje nasilja na Bliskom istoku, međunarodni terorizam

Kao i prošle godine, u papinoj poruci dato je posebno mjesto ratu u Ukrajini. "Utješite ranjene i one koji su izgubili bližnje zbog ovog rata i učinite da zarobljenici mogu da se vrate živi i zdravi svojim porodicama", rekao je on

10425 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2023. 14:22h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je danas u uskršnjoj poruci "Gradu i svijetu" (Urbi et orbi) brojno "kamenje spoticanja" na putu mira u svijetu, od Ukrajine preko Bliskog istoka do međunarodnog terorizma.

Pred oko 100.000 vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu papa je izrazio "jaku zabrinutost" zbog nedavnog porasta napada na Bliskom istoku, koji prema njemu prijete "dijalogu" Izraelaca i Palestinaca.

pp
foto: Reuters

Kao i prošle godine, u njegovoj poruci dato je posebno mjesto ratu u Ukrajini.

"Utješite ranjene i one koji su izgubili bližnje zbog ovog rata i učinite da zarobljenici mogu da se vrate živi i zdravi svojim porodicama", rekao je papa i pozvao međunarodnu zajednicu da "okonča ovaj rat, kao i sve krvave konflikte na svijetu".

Navodeći dvadesetak zemalja, vođa 1,3 milijardi katolika govorio je o Libanu "koji još traga za stabilnošću i jedinstvom", Tunisu i "njegovim (socijalnim i ekonomskim) problemima", "teškoj društveno političkoj i humanitarnoj krizi" na Haitiju i "žrtvama međunarodnog terorizma" u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji.

pp
foto: Reuters

On je takođe pomenuo žrtve zemljotresa koji je u februaru pogodio Tursku i Siriju,u kome je stradalo više od 56.000 ljudi, dok je šteta procijenjena na više stotina milijardi eura.

Prije ovih izjava papa je vodio Uskršnju misu i u svom papamobilu prošao kroz okupljenu masu na Trgu svetog Petra, blagosloveći vjernike u toploj atmosferi.

Sinoć je papa Franja (86) služio misu na uskršnje bdjenje u bazilici Svetog Petra u prisustvu oko 8.000 ljudi. Prošle nedjelje papa je proveo tri dana u bolnici zbog bronhitisa. Njegovo zdravlje izgleda sve slabije, a kreće se u kolicima zbog bolova u koljenu.

Bonus video: