Napadi na Ukrajinu nastavljeni i pored uskršnjih poziva za mir: Tokom vikenda poginulo najmanje sedam civila

Rusija je nastavila da se koncentriše na zauzimanje cijelog industrijskog istoka Ukrajine, i dvije druge provincije - Harkov na sjeveroistoku i Zaporožje na jugoistoku, koje su bile pod raketnom i artiljerijskom vatrom, saopštila je ukrajinska vojska

8653 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2023. 19:38h

U granatiranju ruskih snaga tokom vikenda u Ukrajini poginulo je najmanje sedam civila, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, dok su poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo i vođa Anglikanske crkve Džastin Velbi uputili poruke za mira na Uskrs koji se danas slavi po gregorijanskom kalendaru.

Od subote do danas, ruske snage su izvele 40 vazdušnih napada, četiri raketna udara i 58 napada iz višecjevnih raketnih bacača na razne djelove Ukrajine, saopštio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je nastavila da se koncentriše na zauzimanje cijelog industrijskog istoka Ukrajine, i dvije druge provincije - Harkov na sjeveroistoku i Zaporožje na jugoistoku, koje su bile pod raketnom i artiljerijskom vatrom, saopštila je ukrajinska vojska.

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da su dva muškarca poginula danas u u granatiranju Kupijanska, grada koji je Rusija držala prije nego što su ukrajinske snage povratile kontrolu nad gotovo cijelom pokrajinom.

Ruske snage su danas nastavile da višecjevnim raketnim bacačima gađaju Kupijansk odnosno stambena područja, rekao je Sinjehubov.

U artiljeriskom gađanju su prošle noći u Zaporožju poginule jedna odrasla osoba i dijete rođeno 2012. godine, rekao je sekretar Gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško rekao je da je gađano 18 naselja. Tri osobe su poginule, a pet je ranjeno u subotu, rekao je Malaško.

U Zaporožju je najveća evropska nuklearna elektrana i to je jedne od četiri ukrajinske provincije koje je ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito anektirao u septembru.

Od tada ruska vojska pokušava da protjera ukrajinske vojnike iz tih oblasti, posebno iz provincija Lugansk i Donjeck, koje čine industrijski region poznat kao Donbas.

Bahmut, razoreni grad u Donjecku, suočen je sa najdužom bitkom u 13-mjesečnom ratu. Zapadni analitičari rekli su da su ruske snage nedavno ušle u centar grada.

Zauzimanje Bahmuta poslije više od osam mjeseci otvorilo bi Kremlju put da krene dalje ka većim gradovima pod kontrolom Ukrajine.

Ruska vojska premješta elitne jedinice u Bahmut, rekao je danas pukovnik Serhij Čerevati, portparol istočnog krila ukrajinskih snaga.

Čerevati je rekao da je ruska paravojna grupa Vagner grupa čiji borci predvode ofanzivu na Bahmut, imala velike gubitke, zbog čega ruska vojska prebacuje pripadnike nekih jedinica, kao što su specijalne jedinice - padobranci i brigade za specijalne operacije.

Velika većina Ukrajinaca Uskrs proslavlja 16. aprila. Neki katolici danas slave Uskrs, dok su pravoslavne crkve obilježile praznik Cveti.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit Epifanije tokom proslavljanja praznika Cveti
Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit Epifanije tokom proslavljanja praznika Cvetifoto: Reuters

Papa je danas u poruci "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi) pozvao na pomoć "voljenom ukrajinskom narodu na putu ka miru" i molio se da "Bog podari svjetlost Uskrsa narodu Rusije".

Velbi, nadbiskup Kenterberija, izjavio je da je Uskrs prilika za nadu za postizanje istinskog mira.

Bonus video: