Makron: Evropa mora da smanji zavisnost od SAD i da izbjegne da bude uvučena u sukob oko Tajvana

Makron je, u intervjuu u avionu po povratku iz trodnevne posjete Kini, ponovio svoju teoriju o "strateškoj autonomiji", koja podrazumijeva da Evropa postane treća supersila

13736 pregleda 53 reakcija 31 komentar(a)
Makron tokom posjete Kini, Foto: Reuters
Makron tokom posjete Kini, Foto: Reuters

Evropa mora da smanji zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da izbjegne da bude uvučena u sukob Kine i SAD-a oko Tajvana, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je, u intervjuu u avionu po povratku iz trodnevne posjete Kini, ponovio svoju teoriju o "strateškoj autonomiji", koja podrazumijeva da Evropa postane treća supersila.

On je, portalu Politiko i dvojici francuskih novinara, rekao da se Evropa suočava sa velikim rizikom zbog toga što je ušla u krize koje nijesu njene, prenosi FoNet.

"To je sprečava da izgradi svoju stratešku autonomiju. Pitanje na koje Evropljani treba da odgovore je da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu. Moj odgovor je ne", rekao je Makron.

On je kazao da Evropljani ne mogu da riješe krizu u Ukrajini, ali i da je Evropa povećala zavisnost od SAD-a u pogledu oružja i energije i da se mora fokusirati na jačanje sopstevene odbrambene industrije.

Bonus video: