Ministarstvo Ukrajine: Rusko pogubljenje ukrajinskog zarobljenika kršenje je Ženevskih konvencija

Rat u Ukrajini – 412. dan

20886 pregleda 19 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2023. 21:52h
Završeno
19:27h

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da rusko pogubljenje ukrajinskog zarobljenika predstavlja kršenje Ženevskih konvencija.

U saopštenju se navodi da ubistvo zatvorenika i predstavlja ratni zločin po odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine i Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda.

"Ovo nije prvi slučaj očiglednog neljudskog postupanja ruskih trupa prema ukrajinskim zarobljenicima. Hiljade slučajeva dogodilo se u Buču, Irpinju, Gostomelju, Borođanci, Marijupolju i drugim ukrajinskim gradovima i selima", navodi Ministarstvo.

Saopšteno je da Rusija u Ukrajini "namjerno sprovodi politiku mučenja, fizičkog zlostavljanja, nehumanog postupanja, namjernog nanošenja teških patnji, teških tjelesnih povreda i namjernog ubijanja zarobljenih vojnih lica i civila".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je pozvalo Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda da obrati pažnju na postupke ruske vojske u kontekstu istrage ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koje su počinili ruski državljani na teritoriji Ukrajine.

"Takođe pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne i hitne mjere za povećanje pomoći Ukrajini kako bi zaštitila Ukrajince od ruskog genocida i oslobodila sve naše teritorije", navodi se u saopštenju.

(BETA)

16:15h

Gornji dom ruskog parlamenta danas je odobrio predlog zakona koji omogućava državi da pozive za mobilizaciju šalje elektromskim putem, olakšavajući upis u vojsku dok traje ofanziva u Ukrajini.

Donji dom ruskog parlamenta juče je odobrio predlog tog zakona navodeći da te "promjene predviđaju digitalizaciju sistema vojnog registra".

Ostaje da ruski predsjednik Vladimir Putin proglasi taj zakon, što agencija Asošiejted pres očekuje da će biti uskoro.

Pozivi za mobilizaciju do sada su se dostavljali lično na kućnu adresu, a mnogi Rusi se nisu odazvali, odselili se, ili otišli iz države.

Od sada ruski parlament ukazuje da će poziv za mobilizaciju moći da se dobije elektronskim putem, putem digitalnog portala ruskih javnih servisa gdje su registrovani milioni Rusa koji mogu da budu mobilisani.

Ruski zakon predviđa zatvorske kazne za one koji ne odu u vojsku.

Prema novom zakonu, obaveštenja koja izdaju lokalne vojne službe i dalje će se slati poštom, ali će se smatrati važećim od trenutka kada budu postavljena na državni portal za elektronske usluge.

Primaocima koji se ne pojave biće zabranjeno da napuste Rusiju, suspendovaće im se vozačke dozvole i biće zabranjeno da prodaju svoje stanove i drugu imovinu.

(BETA)

12:48h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je danas "ruska čudovišta" poslije objavljivanja videa na društvenim mrežama koji navodno prikazuje odsijecanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku.

Kremlj je zatražio danas autentifikaciju snimka.

"Kako ta čudovišta lako ubijaju. Svijet treba da vidi taj video o egzekuciji jednog ukrajinskog ratnog zarobljenika. To je video koji prikazuje Rusiju kakva ona jeste", rekao je Zelenski preko Instagrama.

On je rekao da to nije slučajnost i da se to dešavalo i ranije, da je tako bilo u Buči "hiljadu puta", u osvrtu na predgrađe Kijeva koje je postalo simbol zlodjela pripisanih ruskoj vojsci.

"Zatvorske kazne ubicama, sud državi zla", rekao je Zelenski.

Kremlj je pozvao danas da se provjeri autentičnost videa koji izgleda da prikazuje, prema Kijevu, kako jedan ruski vojnik nožem odsijeca glavu ukrajinskom zatvoreniku.

"Naravno da se radi o užasnim slikama", rekao je novinarima portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

"U svijetu 'fejkova' u kome živimo treba utvrditi autentičnost tog videa", dodao je Peskov.

Video od minut i četrdeset sekundi sa neizdrživim slikama kruži od juče. Na njemu se vidi čovjek u kamuflažnoj uniformi sa maskiranim licem kako sječe vrat drugog čovjeka u uniformi koji se bori na tlu vičući "to boli".

Poslije nekoliko sekundi uzvici utihnu i čuje se čovjek iza kamere kako na ruskom govori počinocu da "odsiječe glavu" žrtvi, što on uradi nožem i pokazuje odsječenu glavu kameri.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Kijev i Moskva se uzajamno optužuju za loš tretman zatvorenika koji prema njima predstavlja ratni zločin.

Početkom marta video koji je navodno prikazao kako ruski vojnici ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika izazvao je šok u Ukrajini. U novembru Kremlj je bio ogorčen kada su dva videa pokazala navodno pogubljenje desetine ruskih vojnika koji su se upravo predali ukrajinskim snagama.

UN su u martu optužile i ukrajinske i ruske snage da su počinile pogubljenja po kratkom postupku tokom invazije.

12:45h

Srbija, rijetka zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, objavio je 12. aprila Rojters.

Bonus video: