"Ukrajina je zgrožena užasnim video snimkom na kojem ruske trupe obezglavljuju ukrajinskog ratnog zarobljenika"

"Pozirajući pred kamerama, ruski dželati s posebnim cinizmom oduzimaju život zarobljenoj osobi", piše u saopštenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova

9189 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa ukrajinskog ratišta, Foto: Reuters
Detalj sa ukrajinskog ratišta, Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopštilo je da su ruske trupe obezglavile ukrajinskog ratnog zarobljenika.

Video od minut i četrdeset sekundi sa neizdrživim slikama kruži od juče. Na njemu se vidi čovjek u kamuflažnoj uniformi sa maskiranim licem kako sječe vrat drugog čovjeka u uniformi koji se bori na tlu vičući "to boli", prenijela ja dana agencije Beta.

Poslije nekoliko sekundi uzvici utihnu i čuje se čovjek iza kamere kako na ruskom govori počinocu da "odsiječe glavu" žrtvi, što on uradi nožem i pokazuje odsječenu glavu kameri.

Saopštenje ukrajinskog ministarstva dostavila je Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

"Vojska Ruske Federacije nastavlja da čini stravične ratne zločine u Ukrajini. Ukrajina je zgrožena užasnim video-snimkom na kojem ruske trupe obezglavljuju ukrajinskog ratnog zarobljenika. Pozirajući pred kamerama, ruski dželati s posebnim cinizmom oduzimaju život zarobljenoj osobi. Ovo nije prvi slučaj da ruska vojska nehumano postupa prema ukrajinskim zatvorenicima. Hiljade slučajeva prijavljeno je u Buči, Irpinju, Gostomelu, Borodjanci, Olenivki, Mariupolju i drugim ukrajinskim gradovima i selima", ističe se u saopštenju ukrajinskog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da "Rusija namjerno sprovodi svoju politiku mučenja, fizičkog zlostavljanja, nehumanog postupanja, namjernog nanošenja teških patnji, teških tjelesnih povreda i namjernog ubijanja zarobljenih vojnih lica i civila u Ukrajini".

"Ubistvo ukrajinskog ratnog zarobljenika snimljenog na video-snimku predstavlja tešku povredu Ženevskih konvencija i predstavlja ratni zločin u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Ukrajine i Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Prema Rimskom statutu, ovakvi postupci se takođe mogu kvalifikovati kao zločin protiv čovječnosti", iše u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je saopštilo da pozivaju "Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda da odmah istraži još jedan zločin ruske vojske u kontekstu istrage ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koje su počinili državljani Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine".

"Svi oni koji su umiješani u gnusne zločine u Ukrajini, uključujući najviše rukovodstvo Ruske Federacije i direktne izvršioce, biće nesumnjivo privedeni na odgovornost. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme hitne akcije kako bi pojačala vojnu podršku Ukrajini, koja će pomoći da se zaštiti narod Ukrajine od ruskog genocida i oslobodi sve naše teritorije", zaključuje se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je danas "ruska čudovišta" poslije objavljivanja videa na društvenim mrežama koji navodno prikazuje odsijecanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku.

Kremlj je zatražio danas autentifikaciju snimka.

Bonus video: