Kijev: Rusija je gora od Islamske države

Kremlj opisao kao užasan snimak koji navodno prikazuje ruske vojnike dok odrubljuju glavu ukrajinskom zarobljeniku i traži provjeru autentičnosti

6072 pregleda 3 komentar(a)
Dmitro Kuleba, Foto: Rojters
Dmitro Kuleba, Foto: Rojters

Ukrajina je juče uporedila Rusiju sa Islamskom državom i pozvala Međunarodni krivični sud da sprovede istragu nakon što je na internetu objavljen snimak na kojem se prikazuje kako ruski vojnici snimaju sebe dok nožem otkidaju glavu ukrajinskom zarobljeniku.

Rojters nije mogao da utvrdi autentičnost niti porijeklo snimka objavljenog na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako jedan muškarac u uniformi otkida glavu čovjeku koji nosi žutu traku oko ruke koju koriste ukrajinski vojnici.

Kremlj je opisao snimak kao “užasan”, ali je saopštio da autentičnost treba provjeriti. Moskva je ranije negirala da njeni vojnici sprovode zločine tokom konflikta.

Volidimir Zelenski
foto: REUTERS

”Postoji nešto što niko na svijetu ne može da ignoriše: kako lako ove zvijeri ubijaju”, kazao je u video-obraćanju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. “Za sve će postojati zakonska odgovornost. Poraz terora je neophodan”.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba je objavio na Tviteru: “Užasan snimak ruskih vojnika kako kidaju glavu ukrajinskom zatvoreniku cirkuliše na internetu. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIL-a, predsjedava Savjetom bezbjednosti UN”, naveo je Kuleba i dodao: “Ruski teroristi moraju biti izbačeni iz Ukrajine i UN i snositi odgovornost za svoje zločine”.

Ekstremisti iz Islamske države u Iraku i Siriji su bili ozloglašeni zbog objavljivanja snimaka otkidanja glava zarobljenicima dok su kontrolisali velike teritorije u tim zemljama od 2014. do 2017.

U Moskvi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima: Prije svega, u svijetu lažnjaka u kojem živimo, treba da provjerimo vjerodostojnost tog snimka”. “Zatim to može biti uvod za provjeru da li je to istina ili ne, da li se zaista dogodilo, a ukoliko jeste, gdje i ko je počinilac”, kazao je Peskov.

Ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Međunarodni krivični sud da “smjesta istraži još jedan zločin ruske vojske”. Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar poručila je korisnicima interneta da javno ne imenuju vojnika dok njegov identitet ne bude zvanično utvrđen. Pozvala je korisnike da prestanu da dijele snimak na internetu. “Ne zaboravite, neprijatelj želi da nas uplaši. Želi da nas učini slabijim”, kazala je ona.

U Ženevi, UN Misija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini saopštila je da je zapanjena “naročito okrutnim” snimcima objavljenim na društvenim mrežama. Pored navodnog pogubljenja, na drugom snimku prikazana su unakažena tijela navodno ukrajinskih ratnih zarobljenika, navodi se u saopštenju.

”Nažalost, ovo nije izolovani incident”, navodi se. “Novi incidenti takođe moraju biti propisno istraženi, a počinioci moraju snositi odgovornost”.

Bonus video: