Rusija optužila državljanina Ukrajine za umiješanost u ubistvo vojnog blogera

Vladlen Tatarski, vatreni pristalica rata u Ukrajini koji je redovno izvještavao o borbama na frontu, ubijen je 2. aprila u kafiću u Sankt Peterburgu, a u napadu je povrijeđeno 50 osoba

4794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodeća ruska bezbjednosna agencija optužila je državljanina Ukrajine za umiješanost u bombaški napad u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen poznati ruski vojni bloger Vladlen Tatarski.

Tatarski (40), vatreni pristalica rata u Ukrajini koji je redovno izvještavao o borbama na frontu, ubijen je 2. aprila u kafiću u Sankt Peterburgu, a u napadu je povrijeđeno 50 osoba.

Za ubistvo Tatarskog ubrzo je uhapšena 26-godišnja građanka Sankt Peterburga Darija Trepova, koja je Tatarskom predala statuetu napunjenu eksplozivom. Ruski mediji su naveli da je Trepova istražiteljima rekla da je bila zamoljena da preda statuetu i da nije znala šta je u njoj.

Ruske vlasti su bombaški napad opisale kao teroristički čin i okrivile ukrajinske obavještajne agencije da su ga organizovale. Ukrajinske vlasti nisu direktno odgovorile na optužbe, ali je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kazao da je napad dio unutrašnjih previranja u Rusiji.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je ukrajinski državljanin, koga je identifikovala kao Jurija Denisova, prikupio informacije o blogeru i snabdjeo Trepovu eksplozivom preko kurirske službe. FSB tvrdi da je Denisov djelovao po naređenju ukrajinskih bezbjednosnih službi i da je napustio Rusiju dan poslije ubistva Tatarskog.

FSB je ponovo navela da je Trepova pristalica osuđenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Služba je optužila najbliže saveznike Navaljnog, Ivana Ždanova i Leonida Volkova, da su više puta pozivali na subverzivne aktivnosti u Rusiji.

Ždanov je izjavio da bi vlasti mogle da pokušaju da iskoriste ubistvo blogera da produže zatvorsku kaznu Navaljnom i da fondaciju za borbu protiv korupcije, koju je on osnovao, stave na listu terorističkih organizacija.

Navaljni, najistaknutiji ruski opozicionar, osuđen je u martu prošle godine na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Advokati i saradnici Navaljnog su juče saopštili da on ima bolove u stomaku i izrazili bojazan da je možda ponovo otrovan. Navaljni je u ljeto 2020. otrovan nervnim agensom, zbog čega se pet mjeseci oporavljao u Njemačkoj, a po povratku u Rusiju je uhapšen i kasnije osuđen.

Bonus video: