Poljska odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine, žele zaštitu domaće poljoprivrede

"Vlada je odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku ali i desetine drugih vrsta hrane (iz Ukrajine)", rekao je Kačinjski

7806 pregleda 1 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Reuters
Kačinjski, Foto: Reuters

Poljska vlada odlučila je da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitila svoj poljoprivredni sektor, izjavio je lider vladajuće Partije zakona i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjski.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama usred logističkih problema, što je uticalo na cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ovo je stvorilo politički problem za PiS u izbornoj godini, prenosi Rojters.

"Vlada je odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku ali i desetine drugih vrsta hrane (iz Ukrajine)", rekao je Kačinjski tokom konvencije stranke PiS.

Spisak proizvoda biće uvršten u vladinu uredbu, a te robe čini sve "od žitarica do proizvoda od meda, jako, jako mnogo stvari", dodao je Kačinjski.

"Mi jesmo i ostajemo nepromijenjeni prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržaćemo je i podržavamo je... Ali dužnost je svake države, svake vlasti, dobrog autoriteta u svakom slučaju, da štiti interese svojih građana", rekao je Kačinjski.

Kačinjski je rekao da je Poljska spremna da započne pregovore sa Ukrajinom kako bi se riješilo pitanje žita, a ukrajinska strana je već obaviještena o odlukama poljske vlade.

Bonus video: