Zbog migracija ostaju kontrole na kopnenoj granici Njemačke i Austrije

Između zemalja Šengena ne bi trebalo da ima graničnih kontrola. Kada je 2015. došlo mnogo izbeglica, Nemačka je privremeno uvela kontrole na granici sa Austrijom – i više puta ih produžavala. Tako je i sada

4485 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa granice, Foto: Shutterstock
Detalj sa granice, Foto: Shutterstock

Granične kontrole na njemačko-austrijskoj kopnenoj granici biće produžene za još šest mjeseci. Ovo proizilazi iz pisma savezne ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) Komisiji Evropske unije, koje je dostupno studiju glavnog grada ARD.

U pismu se navodi da se u doglednoj budućnosti ne može očekivati kontinuirani pad neregularnih migracija u Centralnu i Zapadnu Evropu

"Zabrinjavajuće je da je 2022. bio vrhunac neregularnih migracija na spoljnim granicama EU od 2016.", navodi se u pismu. Njemačka je ponovo bila glavna destinacija u Evropi. S obzirom na sve veći broj migranata, situacija sa smještajem u Njemačkoj postala je još teža.

Fezer stoga smatra da je primorana da naredi kontrolu granica na glavnoj ruti iregularnih migracija u Njemačku, od 12. maja do kada važi sadašnja regulativa - i za narednih šest meseci.

Fezer poziva na bolju kontrolu spoljnih granica EU

U elektronskom pismu upućenom Komisiji Fezer piše da podržava zajedničke napore na evropskom nivou da se učini sve što je moguće da se očuva šengenski prostor bez granica.

To zahtjeva, na primjer, da zemlje članice dobiju odgovarajuće instrumente za bolju kontrolu i upravljanje migracijama na spoljnim evropskim granicama.

Doduše, pouzdana evidencija na spoljnim granicama je u planu, ali: "Sve dok se to ne odluči i sprovede, postoji rizik za šengenski prostor sa otvorenim unutrašnjim granicama".

Kritika policijskog sindikata i Zelenih

Sindikat policije (GdP) kritikovao je to što će granica i dalje kontroliše samo na stacionarni način, na primjer na autoputevima. GdP je bezuspješno zahtijevao fleksibilne i mobilne kontrole koje su efikasnije protiv ilegalne migracije.

Katarina Šulce, poslanica zelenih u bavarskom parlamentu nazvala je produženje kontrola pogrešnim. Ona je pozvala na "savremen pristup jednom od najvećih dostignuća u Evropi: slobodi putovanja u šengenski prostor".

"Da bismo zaista imali više bezbjednosti, potrebna nam je više prekogranične policijske saradnje, kontorla s konkretnim povodom i više policije u zemlji."

Danska ublažava granične kontrole

Danska je pak saopštila da će kontrole na njemačko-danskoj granici od sredine maja biti djelimično ublažene.

Umjesto kontrole ulaska, danska policija želi da se više fokusira na borbu protiv prekograničnog kriminala, saopštilo je dansko ministarstvo pravde. Putnike ili turiste iz Njemačke će rijeđe proveravati. Promjene će stupiti na snagu 12. maja i važiće do 11. novembra.

Granične kontrole sa Njemačkom opravdane su neizvijesnošću izazvanom ruskim ratom u Ukrajini, kontinuiranom ozbiljnom prijetnjom terorizma, prijetnjom stranih tajnih službi i povećanim prilivom migranta u Evropu.

Granične kontrole sa drugom susjednom Danskom državom, Švedskom, biće potpuno ukinute.

Bonus video: