TIJESNA POBJEDA NAD OPOZICIJOM

Preliminarni rezultati izbora u Norveškoj: Većina glasova vladajućoj koaliciji

Premijerka Erna Solberg, koja se zalaže sa smanjenje poreza, po svoj prilici ostati na vlasti, odnijevši tijesnu pobjedu nad opozicijom na čelu sa Laburističkom partijom u kampanji na temu kako upravljati ekonomijom koja zavisi od nafte, prenosi Rojters pozivajući se na zvanične procjene
1 komentar(a)
Erna Solberg, Foto: Reuters
Erna Solberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 20:10h

Norveškoj vladajućoj koaliciji konzervativaca i naprednjaka i njihovim saveznicima, dvijema manjim partijama desnog centra, najvjerovatnije će pripasti 88 mjesta u 169-članom parlamentu, saopštio je norveški Izborni direktorat, na osnovu preliminarnih rezultata danas održanih parlamentarnih izbora.

To znači da će premijerka Erna Solberg, koja se zalaže sa smanjenje poreza, po svoj prilici ostati na vlasti, odnijevši tijesnu pobjedu nad opozicijom na čelu sa Laburističkom partijom u kampanji na temu kako upravljati ekonomijom koja zavisi od nafte, prenosi Rojters pozivajući se na zvanične procjene.

U odvojenim predviđanjima norveške televizije TV2, navodi se da su vlada i njeni saveznici osvojili širu parlamentarnu većinu od 91 poslaničkog mjesta.

U Norveškoj su u ponedjeljak održani parlamentarni izbori uoči kojih je pokrenuta debata o nacionalnim vrijednostima, a glasači se pitali koliko bi Norveška trebalo da bude bliska sa Evropskom unijom i kakve su joj odgovornosti prema migrantima i tražiocima azila.

Dok Britanija gleda u Norvešku kao inspiraciju u svom "razvodu" od EU, neki u Oslu vide Britaniju kao model za prekidanje veza sa EU u potpunosti.

Ovakva populistička pozicija postaje popularna, jer levičarska Laburistička partija Norveške, kao i desničari, gledaju da nađu partnere kako bi formirali manjinu u parlamentu, navodi AP.

Na vlasti je trenutno koalicija premijerke Erne Solberg, dok su laburisti glavna opozicija - najveća partija u parlamentu, ali joj je nedostajala podrška bar još dvije manje partije za većinu.

Centristička partija je obećala da će podržati laburiste, pod uslovom da se obavi istraga o odnosima Norveške sa EU.

Norveška nije u EU, ali ima pristup jedinstvenom tržištu od skoro pola milijarde ljudi, a takođe prihvata migrante i oponaša zakone EU.

Agencije su prethodnih dana pisale da se na parlamentarnim izborima u Norveškoj očekuje tijesna trka, a presudnu ulogu u formiranju buduće vladajuće koalicije moglo bi da ima nekoliko manjih stranaka koje su po anketama negdje na ivici ulaska u parlament.

Premijerka Erna Solberg, čelnica Konzervativne stranke, posljednje četiri godine vodi manjinsku vladu desnice u kojoj je i populistička Napredna stranka.

Njena manjinska vlada zavisila je od podrške dvije stranaka centra, liberala i demohrišćana, koje nisu željele u formalnu koaliciju zbog neslaganja sa antiimigracionom politikom Napredne stranke.

Iako je vlada Erne Solberg izdržala puni mandat, tenzije između populista, demohrišćana i liberala gotovo su stalno bile prisutne, prenijela je agencija Hina.

U predizbornoj kampanji premijerka je obećala nova radna mjesta, smanjenja lista čekanja u zdravstvu, veći proračun vojsci i policiji, kao i unapređenje socijalne zaštite.

Norveška ekonomija se oporavlja od krize izazvane oštrim padom cijena nafte, ali je taj sektor izgubio 50.000 radnih mjesta od 2013. do 2016. godine. Vlada je posljedice neutralizovala smanjenjem poreza, ali se sve više čuju glasovi da je potrebno transformirati ekonomiju jer je previše zavisna od nafte.

Solberg je uspjela da neutralizuje i drugu veliku krizu u svom mandatu, veliko povećanje broja imigranata. Istorijski imigracioni talas koji je 2015. uzdrmao Evropu zahvatio je i Norvešku, zemlju sa 5,3 miliona stanovnika gdje je te godine bilo više od 30.000 zahtjeva za azil.

Evropa je od tada zatvorila svoje granice, a Norveška postrožila uslove useljavanja i talas izbjeglica u zemlju je zaustavljen.

Glavni protivkandidat aktualne premijerke Jonas Gahr Store, čelnik Laburističke strake i bivši ministar vanjskih poslova u vladi Jensa Stoltenberga, sadašnjeg generalnog sekretara NATO tvrdio je da je Solberg u posljednje četiri godine Norvešku pretvorila u hladniju i zatvoreniju zemlju. Naglašavao je i da treba osnažiti socijalnu državu.

"Norveška nije imuna na ono što se događa u svijetu, a to znači da i kod nas rastu nejednakosti", rekao je.