Putin u Moskvi sa ministrom odbrane Kine: "Aktivna saradnja vojnih resora"

"U posljednje vrijeme saradnja Rusije i Kine u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi se veoma dobro razvija", rekao je Šangfu, dodavši da je to pomoglo jačanju regionalne bezbjednosti

6769 pregleda 6 komentar(a)
Putin i Šangfu, Foto: Reuters
Putin i Šangfu, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u Moskvi sa ministrom odbrane Kine Li Šangfuom, pri čemu su obojica istakli vojnu saradnju dvije zemlje, koje su proglasile partnerstvo "bez ograničenja".

Moskvu je prošli mjesec posjetio i kineski predsjednik Si Đinping, koji se tada sastao sa Putinom, prenosi Rojters.

"Aktivno sarađujemo preko naših vojnih resora, redovno razmjenjujemo korisne informacije, sarađujemo u vojno-tehničkim oblastima i održavamo zajedničke vježbe", rekao je Putin.

Vježbe su, kako je kazao održane na Dalekom istoku i Evropi, a uključivale su kopnene, pomorske i vazdušne snage.

Detalj sa sastanka
Detalj sa sastankafoto: Reuters

"Nesumnjivo, ovo je još jedna ključna oblast koja jača izuzetno povjerljivu, stratešku prirodu naših odnosa", istakao je Putin.

Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, saopštio je u petak visoki zvaničnik u Kijevu.

Kina je više puta negirala da šalje vojnu opremu Rusiji, dok NATO i Sjedinjene Američke Države ističu da još nisu vidjeli da Peking isporučuje oružje Moskvi.

Ovo je prva Lijeva posjeta nekoj zemlji otkako je imenovan prošlog mjeseca.

"U posljednje vrijeme saradnja Rusije i Kine u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi se veoma dobro razvija", rekao je Li, dodavši da je to pomoglo jačanju regionalne bezbjednosti.

Kineski ministar odbrane je pod američkim sankcijama od 2018. godine zbog kupovine borbenih aviona i opreme od glavnog ruskog izvoznika oružja Rosoboroneksporta.

Bonus video: