BLOG Lavrov: Rusija želi da se sukob u Ukrajini okonča što prije

Rat u Ukrajini – 417. dan

36854 pregleda 12 komentar(a)
Belgorod (ilustracija), Foto: Shutterstock
Belgorod (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2023. 21:13h
Završeno
21:05h

Rusija je zainteresovana da se konflikt u Ukrajini završi što je prije moguće, kazao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Jasno je da smo zainteresovani da se ukrajinski konflikt završi što je prije moguće. Mi smo nekoliko puta detaljno objašnjavali razloge svega onoga što se dešava i ciljeve“, rekao je Lavrov poslije sastanka s ministrom inostranih poslova Brazila Maurom Vijerijom u Braziliji.

Lavrov je na turneji po Latinskoj Americi, tokom koje će, osim Brazila, posjetiti Venecuelu, Nikaragvu i Kubu.

16:09h

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo saopštila je da Kijev počev od danas ponovo izvozi električnu energiju u Slovačku.

"Danas je počeo izvoz struje u Slovačku", saopštila je kompanija Ukrenergo na Telegramu, dodavši da Kijev u ovu zemlju izvozi 200 megavata elektične energije na sat, prenosi Tanjug.

Ukrajina je u oktobru suspendovala izvoz električne energije u zemlje Evrope, koje su njeno glavno tržište, nakon što je Rusija započela napade projektilima i dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Napadi su izazvali nestanke struje u Ukrajini koji su pogodili kako civilno stanovništvo, tako i industrijska postrojenja.

Ukrenergo je ranije saopštio da je obnovio izvoz struje u Poljsku (134 megavata na sat) i Moldaviju (75 megavata na sat).

(MINA Business)

11:56h

Nakon presude Kara-Murza je kratko poručio: "Rusija će biti slobodna".

10:38h

Bahmut, u kojem mjesecima traju teške borbe, i Avdijivka i dalje su epicentar bitke za industrijski istok Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Ministarstvo obrane Ruisije saopštilo je da su borci iz grupe plaćenika Vagner zauzeli još dva bloka u Bahmutu.

Tvrdnju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

(Radio Slobodna Evropa)

10:35h

U posljednja 24 sata ruska vojska izvela je 25 raketnih napada iz raketnih sistema S-300 i 42 vazdušna napada na gradove Zaporožje i Komišuvaha, te na grad Snihurivka u Mikolajivskoj oblasti, navode Oružane snage Ukrajine.

"Među civilima ima mrtvih i ranjenih, oštećene su višespratnice i privatne stambene zgrade, uništene i oštećene obrazovne ustanove, bolnice, crkve i drugi civilni objekti", objavila je vojska, ne navodeći broj žrtava.

(Radio Slobodna Evropa)

08:56h

Slovačka je predala svih 13 borbenih aviona MiG-29 koje je obećala Ukrajini.

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Slovačke, prenosi Rojters.

Slovačka i Poljska su obećale avione Ukrajini u martu, dok su prve četiri letjelice isporučene u toku prošlog mjeseca.

Izmjena: 10:35h
07:29h

U ruskom gradu Belgorodu i Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom zabilježena su dva požara na civilnim objektima, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov

Prema njegovim riječima, nije bilo žrtava, a kako prenosi Novaja gazeta do sat poslije ponoći Gladkov je saopštio da su oba požara ugašena.

Gladkov nije naveo uzrok požara, ali telegramski kanali Baza i Shot javljaju da je riječ o napadu dronovima.

07:29h

Rat u Ukrajini ušao je u 417. dan.

Bonus video: