Kritičar Putina osuđen na 25 godina zatvora; Kara-Murza: Zločinci treba da se pokaju, ja sam ponosan

Nakon presude Kara-Murza je kratko poručio: "Rusija će biti slobodna"

27261 pregleda 119 reakcija 30 komentar(a)
Kara-Murza tokom današnjeg suđenja, Foto: Reuters
Kara-Murza tokom današnjeg suđenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2023. 12:11h

Sud u Moskvi, između ostalih optužbi, osudio je opozicionog ruskog aktivistu i kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora zbog izdaje.

To je najstroža kazna te vrste od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Nakon presude Kara-Murza je kratko poručio.

"Rusija će biti slobodna".

Kara-Murza ima 41 godinu, otac je troje djece i bivši novinar koji posjeduje ruske i britanske pasoše, a godinama se kao političar suprotstavljao predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Uz to, lobirao je kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Ruski državni tužioci ranije su zatražili kaznu od 25 godina zatvora za Kara-Murzu, kojeg optužuju za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

U svom završnom govoru pred sudom, Kara-Murza je svoje suđenje uporedio sa jednim od pokaznih suđenja iz vremena Josifa Staljina tridesetih godina prošlog vijeka.

Odbio je da traži od suda da ga oslobodi i poručio je da stoji po strani i da je ponosan na sve što je rekao.

"Zločinci treba da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Znam da će doći i dan kada će se mrak nad našom zemljom raspršiti", rekao je on.

Kara-Murza i njegove pristalice kažu da je u prošlosti dva puta preživio trovanje. Ruske vlasti negiraju bilo kakvu umiješanost u navodne napade.

On je bio blizak opozicionaru Borisu Njemcovu, ubijenom 2015. godine u blizini Kremlja, kao i Mihailu Hodorkosvkom, bogatom biznismenu koji je proveo deset godina u zatvoru, jer se protivi Putinovoj politici.

Većina kritičara Kremlja nalazi se u zatvoru ili u egzilu.

Bonus video: