Opozicionar i kritičar Kremlja: Ko je Vladimir Kara-Murza?

Kara-Murza je proglašen "stranim agentom" i optužen za širenje lažnih informacija o akcijama ruske vojske u Ukrajini. U jednom od govora je kazao da Putin "baca kasetne bombe na stambena područja, domove majki, bolnice i škole"

15581 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Kara-Murza, Foto: Reuters
Kara-Murza, Foto: Reuters

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza (41) je istoričar, novinar i opozicioni političar koji je studirao na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj.

Kara-Murza je u Moskvi osuđen na 25 godina zatvora za izdaju.

Bio je blizak saradnik vodeće opozicione ličnosti Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine, dok je Kara-Murza nastavio da govori protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina uprkos sve većim rizicima, prenosi Rojters.

Kara-Murza trenutno posjeduje i ruski i britanski pasoš.

Dva puta, 2015. i 2017. godine, Kara-Murza se razbolio jer su ga, kako je kazao, otrovale ruske bezbjednosnih službe. U ova slučaja pao je u komu prije oporavka.

Ruske vlasti su ove navode negirale.

Kara-Murzini advokati kažu da zbog toga pati od ozbiljnog nervnog poremećaja - polineuropatije.

Kara-Murza se ističe i kao jedan od rijetkih opozicionih političara koji je ostao aktivan nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, pri čemu je osudio rat i prkosio novim zakonima o cenzuri.

Optužnica

Kara-Murza je uhapšen u aprilu prošle godine, nekoliko sati nakon što je CNN emitovao intervju u kojem je rekao da Rusijom upravlja "režim ubica".

Proglašen je "stranim agentom" i optužen za širenje lažnih informacija o akcijama ruske vojske u Ukrajini, zbog govora koji je održao mjesec dana prije toga u Predstavničkom domu Arizone. U tom govoru je kazao da Putin "baca kasetne bombe na stambena područja, domove majki, bolnice i škole".

U julu je dodatno optužen za umješanost u dva opoziciona foruma smještena u inostranstvu, koje je Rusija označila kao "nepoželjne". Konačno, 6. oktobra, optužen je za izdaju zbog javnih govora koje je održao u Lisabonu, Helsinkiju i Vašingtonu.

Tužioci su tražili kaznu od 25 godina zatvora.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, ali su Kara-Murzina supruga i advokat objavili kopiju govora koji je održao pred sudom. Rekao je da nije učinio ništa loše, pri čemu je cijelo postupanje uporedio sa suđenjima koje je vršio Josif Staljin 1930-ih.

"Zločinci treba da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Znam i da će doći dan kada će se mrak nad našom zemljom rasijati", rekao je Kara-Murza, istakavši da je cio slučaj protiv njega zasnovan na "političkoj osveti".

Bonus video: