BLOG Ministri vanjskih poslova G7: Ruska nuklearna retorika neprihvatljiva

Rat u Ukrajini – 418. dan

34921 pregleda 19 komentar(a)
Putin tokom posjete Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters
Putin tokom posjete Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2023. 21:25h
Završeno
21:20h

Njemačka je isporučila Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane koji joj je obećala. Vlada u Berlinu je vijest o primopredaji sistema Patriot objavila na svom sajtu u utorak uveče.

Ukrajinski vojnici koje su za upotrebu sistema obučile Njemačka i Sjedinjene Države nedavno su na vojnoj vježbi u jednoj NATO članici pokazali kako rukuju Patriotom, prema informacijama dpa.

Pripadnici ukrajinske PVO time su dobili završne lekcije obuke za korišćenje sistema u odbrani od ruskih vazdušnih napada.

Patriot je jedan od najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane na svijetu. Može da se koristi za borbu protiv neprijateljskih aviona, balističkih i krstarećih projektila.

Na udaljenosti od oko 100 kilometara i do visine od 30 kilometara, odbrambene rakete mogu da pogode ciljeve unutar zamišljenog zvona oko položaja - u zavisnosti od vođenog projektila koji se koristi.

Zajedno sa SAD, Njemačka je pristala da Ukrajini obezbijedi ovaj moderan sistem, kako bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada, sve više usmjerenih na civilnu infrastrukturu zemlje.

(dpa)

20:31h

Ruska Državna duma usvojila je danas nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju.

Predlog zakona, koji je Ruska Vlada podnijela Državnoj dumi u novembru prošle godine, takođe predviđa niz amandmana na ruski Krivični zakonik, koji imaju za cilj pooštravanje kazne za terorističke zločine i zločine protiv ustavnog poretka i državne bezbednosti, prenosi TASS.

Doživotnim zatvorom biće kažnjiva osuda za izdaju, koja se sada sankcioniše sa 20 godina iza rešetaka.

(MINA)

15:35h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je vojnike u malom istočnom gradu Avdejevki, gdje su ga komandanti obavijestili o situaciji na bojnom polju, saopštila je njegova kancelarija.

Kako prenosi Rojters, Avdejevka je bila jedna od glavnih meta ruske zimske ofanzive koja je imala za cilj da oživi invaziju Moskve u punom obimu, pokrenutu u februaru 2022., ali je ostvarila samo mali teritorijalni napredak na istoku.

Na video snimku koji je izdala kancelarija Zelenskog vidi se kako se obraća vojnicima u borbenoj opremi i uručuje im nagrade u nečemu što je izgledalo kao veliko industrijsko skladište, sa vrećama pijeska nabijenim uz, najmanje jedan, od visokih zidova.

"Imam čast da budem danas ovdje, da vam se zahvalim na vašoj službi, što ste branili našu zemlju, Ukrajinu, naše porodice", rekao je on.

"Želim vam samo pobjedu – to je ono što želim svakom Ukrajincu, to je ono što je veoma važno za sve nas", kazao je Zelenski.

Izmjena: 15:42h
10:32h

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) osudili su najave Rusije o stacioniranju nuklearnog oružja u Bjelorusiji i ocijenile ih kao neprihvatljive.

Ministri su u saopštenju poslije završetka trodnevnog sastanka u japanskom ljetovalištu Karuizava, naglasili da su ruska vojna intervencija u Ukrajini i strah od sličnih akcija Kine protiv Tajvana bili u centru njihove pažnje.

"Ruska neodgovorna nuklearna retorika i njena prijetnja raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji su neprihvatljivi", poručili su šefovi diplomatija.

Oni su upozorili da svaka ruska upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja bila bi suočena s teškim posljedicama, prenosi Slobodna Evropa.

Ukrajina tvrdi da je podrška zemalja G7 ključna ukoliko rat potraje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio da će Rusija stacionirati takozvano taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriju susjedne Bjelorusije.

Moskva tvrdi da je na ovaj potez prisiljena zbog širenja NATO saveza prema ruskim granicama.

Osim Japana, G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.

(Mina)

10:19h

Ruske snage pojačavaju koriščenje teške artiljerije kao i vazdušnih udara u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, saopštio je komandant kopnenih snaga Ukrajine.

Borbe u i oko Bahmuta su mjesecima epicentar rata u Ukrajini.

"Neprijatelj trenutno pojačava udare teškom artiljerijom i broj vazdušnih udara, pretvarajući grad u ruševine", navodi se u saopštenju generala Oleksandra Sirskog, prenosi Rojters.

On je rekao da je Rusija ostala posvećena zauzimanju Bahmuta "po svaku cijenu", ali da trpi značajne gubitke u bici za grad.

Rusi isto tvrde za ukrajinske snage u Bahmutu.

09:44h

S one strane Atlantika, uvodničar "Vašington posta" Dejvid Ignjatijus takođe ističe da "vlada američkog predsjednika Džozefa Bajdena mora smisliti uvjerljiv plan za okončanje ukrajinskog rata"

Izmjena: 09:45h
08:56h

Rojters je objavio fotografije nastale tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Hersonskoj oblastio na jugu Ukrajine.

Izmjena: 09:12h
08:15h

Opozicionar Vladimir Kara-Murza pridružio se sve dužem spisku Rusa koji su dobili dugotrajne kazne zatvora nakon što su javno progovorili protiv Putina ili invazije na Ukrajinu.

07:24h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je sastanku vojne komande u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koju dijelom kontroliše Rusija, saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Kako se navodi Putin je čuo izvještaje komandanata vazdušno-desantnih snaga i armija "Dnjepar", kao i drugih visokih oficira.

Ruske trupe su se povukle iz Hersona, glavnog grada oblasti, prošlog novembra, a pojačavale su svoje pozicije na suprotnoj obali rijeke Dnjepar u iščekivanju ukrajinske kontraofanzive.

Putin je takođe posjetio štab Nacionalne garde u ukrajinskom istočnoj Luganskoj oblasti, drugom dijelu Ukrajine koji je Moskva anektirala prošle godine.

07:23h

Rat u Ukrajini ušao je u 418. dan - šta se dešavalo na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: