FOTO PRIČA Oko milion ljudi proslavilo Nacionalni dan Katalonije: "Zbogom Španijo"

Mnogi učesnici nosili su "zastavu nezavisnosti"- "esteladu" s plavim trouglom i bijelim poljem. Slike iz aviona pokazale su prepune avenije, na kojima su se vijorile zastave za nezavisnost
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2017. 20:07h

Na ulicama Barselone danas je proslavljen Nacionalni dan Katalonije, uz podršku nezavisnosti tog regiona od Španije, tri nedjelje pred sporni referendum o samoporedjeljenju koji centralne španske vlasti zabranjuju.

Veliki bulevari grada bili su preplavljeni ljudima, kojih je prema procjeni policije Barselone bilo milion.

Vidjelo se more žuto-crvenih majica - u bojama katalonske zastave.

Mnogi učesnici nosili su "zastavu nezavisnosti"- "esteladu" s plavim trouglom i bijelim poljem. Slike iz aviona pokazale su prepune avenije, na kojima su se vijorile zastave za nezavisnost.

Masa je nosila veliki transparent s pozivom na održavanje referenduma o samopredjeljenju. Mnogi su nosili plakate "Zbogom Španijo", na katalonskom.

Ovogodišnja proslava održava se u jeku sve većih tenzija oko referenduma o nezavisnosti koji su katalonski zvaničnici zakazali za 1. oktobar. Španski ustavni sud je zabranio referendum, ali su katalonski lideri najavili da će ga biti bez obzira na to.

Španska vlada, sa sjedištem u Madridu, pozvaće na sprječavanje glasanja, koje smatra nelegalnim.

Katalonske partije koje su za nezavisnost, navele su da današnji veliki odziv građana pokazuje snagu koja će dati podstrek njihovom projektu.

"Danas smo jasno i glasno rekli da nas nikakva naređenja nekog suda neće zaustaviti", rekao je Džordi Sančez, šef pokreta Asamblea Nacional Katalana, u govoru narodu.

Skup kojem su učestvovale cijele porodice, protekao je veselo.

U jednom trenutku masa je uzvikivala jednoglasno "Independensija" (Nezavisnost).

Većina Katalonaca podržava održavanje referenduma o tome da li ta oblast da se otcijepi od Španije, ali ankete pokazuju da bi radije referendum koji centralna vlada podržava, nego glasanje kojem se Madrid protivi.

Građani su takođe podijeljeni oko pitanja nezavisnosti. Po anketi koju je agencija katalonske vlade sprovela u junu, 41 odsto je za nezavisnost, a 49 za ostanak unutar Španije. Izvan Katalonije većina Španaca se protivi toj ideji.

Kao dokaz da su posvećeni održavanju glasanja, katalonski zvaničnici rekli su danas da u Katalonci van zemlje već počeli glasanje poštom.

Kao svakog 11. septembra, manifestacija je zvanično počela u 17.14, da se podsjeti na godinu 1714. kada su Barselonu zauzele trupe kralja Felipea Petog, koji je tada ukinuo autonomiju te oblasti.

"Do referenduma je ostalo 20 dana, a mobilisanost koja je podstakla ovaj proces je jednako snažna", rekao je novinarima predsjednik Katalonije koji se zalaže za nezavisnost Karles Pudždemon.

"Iako su se mobilisali u ogromnom broju, ništa ne mogu da urade u Madridu", komentariše, međutim, Hordi Kalatajud, 21-godišnji student ekonomije, govoreći o referendumu koji je zakazan za 1. oktobar.

Inače, separatisti od 2012. godine na današnji dan protestuju tražeći nezavisnu državu.

S druge strane, protivnici nezavisnosti se žale da današnji praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije, napominje francuska agencija, ističući da je katalonsko društvo duboko podijeljeno po pitanju nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj, čija je konzervativna vlada snažno protiv katalonskog referenduma, poželio je Kataloniji srećan praznik i pozvao na "Dijadu slobode, kohabitacije i poštovanja svih Katalonaca".

U slučaju da broj pozitivnih glasova odnese prevagu, regionalna katalonska vlada obećala je da će proglasiti nezavisnost u roku od narednih 48 sati i početi da formira suverenu državu.

S obzirom na to da je španska centralna vlada obećala, pak, da će blokirati referendum, secesionistički katalonski tabor ovim demonstracijama želi da pokaže kako može da okupi svoje snage, zaključuje AFP.

Galerija

Bonus video: