Marš živih odaje počast žrtvama holokausta u logoru Aušvic

Prvi Marš živih održan je 1988., s idejom da mladi Jevreji upoznaju to mračno poglavlje istorije i ponavljao se svake dvije godine, da bi od 1996. počeo da prolazi memorijalnim kompleksom u Aušvicu svake godine

2884 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici Marša prolaze pored kapije sa ciničnim napisom "Rad oslobađa" preko najvećeg logora koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Foto: REUTERS
Učesnici Marša prolaze pored kapije sa ciničnim napisom "Rad oslobađa" preko najvećeg logora koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Foto: REUTERS

Oko 10.000 mladih Jevreja iz Izraela i drugih zemalja, zajedno sa nekoliko stotina njihovih vršnjaka iz Poljske i 42 preživjela logoraša u nijemom pohodu nekadašnjim nacističkom logorom Aušvic u Maršu živih odaju u utorak počast milionima žrtava holokausta.

Odjeveni u odjeću ili sa šalovima u nacionalnim plavo bijelim bojama Izraela, sa zastavama u rukama učasnici Marša živih ove godine kao glavnu ideju imaju da odaju poštu herojstvu Jevreja u vrijeme holokausta jer ovogodišnji Marš živih prolazi najvećom nacističkom fabrikom smrti na 80. godišnjicu izbijanja Ustanka u Varšavskom getu, 75. godišnjicu nastanka države Izrael i 35. godišnjicu prvog marša.

Tri kilometra duga staza od kapije sa ciničnim napisom "Rad oslobađa" preko najvećeg logora koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj vodi do ruševina gasnih komora u dijelu logora Birkenau gdje će u završnoj komemoraciji pred spomenikom žrtvama logora zazvučati Kadiš, jevrejska moltiva za mrtve.

Marš živih
Marš živihfoto: REUTERS

Prvi Marš živih održan je 1988., s idejom da mladi Jevreji upoznaju to mračno poglavlje istorije i ponavljao se svake dvije godine, da bi od 1996. počeo da prolazi memorijalnim kompleksom u Aušvicu svake godine.

Prema podacima istoričara Državnog muzeja bivšeg njemačkog koncentracionog logora Aušvic u tom logoru smrti su kao najbrojnija grupa od oko 430.000 ljudi završili mađarski Jevreji, drugi najbrojniji su poljski Jevreji, 73.000 ih je dovedeno iz Čehoslovačke, 69.000 iz Francuske, a takođe 10.000 Jevreja iz Jugoslavije.

U logoru Aušvic ubijeno je i stradalo najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

U završnoj komemoraciji pred spomenikom žrtvama logora zazvučaće Kadiš, jevrejska moltiva za mrtve
U završnoj komemoraciji pred spomenikom žrtvama logora zazvučaće Kadiš, jevrejska moltiva za mrtvefoto: REUTERS

U srijedu Poljska obilježava 80. godišnjicu ustanka u Varšavskom getu kada je oko 1.500 mladih Jevreja, 1943. godine, s oružjem u ruci neočekivano ustalo protiv njemačkih vojnika koji su došli da geto likvidiraju i posljednjih 56.000 Jevreja i odvezu ih gasne komore.

Skoro mjesec dana ustanici su uspijevali da pružaju otpor tenkovima, artiljeriji i trupama od oko 2.000 vojnika Vermahta, SS-trupa i pomoćnih ukrajinskih, litvanskih i letonskih jedinica.

RSE

Bonus video: