Putin podržava raspoređivanje plavih šljemova na cijelom istoku Ukrajine

"Takvo raspoređivanje snaga moglo bi da se sprovede ne samo na demarkacionoj liniji poslije povlačenja snaga i vojne opreme dvije strane, već takođe na drugim mjestima gdje posmatrači OEBS sprovode svoje inspekcije", rekao je ruski predsjednik u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštio je danas Kremlj
63 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 17:26h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da podržava raspoređivanje mirovnih snaga UN da štite posmatrače OEBS na cijelom pobunjeničkom istoku Ukrajine, a ne samo na demarkacionoj liniji kako je ranije rečeno.

"Takvo raspoređivanje snaga moglo bi da se sprovede ne samo na demarkacionoj liniji poslije povlačenja snaga i vojne opreme dvije strane, već takođe na drugim mjestima gdje posmatrači OEBS sprovode svoje inspekcije", rekao je ruski predsjednik u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštio je danas Kremlj.

Putin se prvi put prošle nedjelje pozitivno izjasnio o raspoređivanju plavih šljemova da bi se osigurala bezbjednost posmatača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na istoku Ukrajine.

Taj zahtjev su odavno uputile ukrajinske vlasti čija vojska se više od tri godine bori sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Kijev je smatrao da bi te mirovne snage trebalo da se rasporede širom zone sukoba, dok je do sada Putin mislio da one treba da budu ograničene na demarkacionu liniju između dvije strane.

Iz kabineta Angele Merkel saošteno je da je njemačka kancelarka pokrenula to pitanje u razgovoru sa Putinom, i rekla da je potrebno izmijeniti mandat UN.

"Predsjednik Putin je pozitivno reagovao i složio se da se ukine ograničenje misije UN samo na kontakt liniju", saopšteno je iz kabineta njemačke kancelarke.

Oko 600 posmatrača OEBS zaduženo je da kontroliše poštovanje mirovnih sporazuma. Krajem aprila jedan saradnik te organizacije, Amerikanac, poginuo je u eksploziji mine prilikom prolaza patrole.

Bonus video: