Osmani: Građani Kosova će se konačno osjećati ravnopravnim

Danas ceremonija potpisivanja o liberalizaciju viznog režima sa Kosovom

8418 pregleda 28 reakcija 12 komentar(a)
Vjosa Osmani, Foto: Boris Pejović
Vjosa Osmani, Foto: Boris Pejović

Poslanici Evropskog parlamenta dali su juče zeleno svjetlo državljanima Kosova da najkasnije od 1. januara naredne godine bez viza putuju Evropom.

Taj potez, kako navodi Asošijetid pres, znači da će Kosovari moći da putuju u 27-članu Šengensku zonu koja obuhvata većinu država Evropske unije, plus Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku na periode do 90 dana svakih šest mjeseci.

Grafit u Prištini u novembru 2021.
Grafit u Prištini u novembru 2021. foto: REUTERS

Izvjestilac Tejs Rojten rekao je da je poslije više godina u “čekaonici” Kosovo sada posljednje iz regiona Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu EU.

”To konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rođake i posluju u EU. Međutim, to je više od toga: ova prekretnica takođe je važan temelj za budućnost i još bližu saradnju EU i Kosova”, rekao je holandski poslanik EP.

Vlada Kosova ocijenila je da je odluka Evropskog parlamenta “ključni momenat u približavanju Kosova evropskoj porodici”. U saopštenju Vlade se navodi da je Kosovo “na vrijeme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza”, ali da do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama za unapređenje tog procesa.

”Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU i zemlje članice su se uvjerile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da je odluka EP pobjeda ne samo Kosova, već “i same demokratije i jedinstva u Evropi”.

Osmani je, kako prenosi Beta, na Fejsbuku napisala da je ta odluka “zasluga naroda Kosova, odlučnosti koja je bez premca pokazana tokom godina, uprkos kašnjenjima i raznim nepravdama”.

”Naši građani će se 1. januara 2024. konačno osjećati ravnopravnim sa ostalim evropskim narodima, da se slobodno kreću na kontinentu kome pripadaju, a čemu su vjekovima doprinosili. Sada je lakše kretanje u evropskim zemljama, bliže su nam porodice i veće su mogućnosti za napredovanje i saradnju”, napisala je ona.

Ukidanje viza za građane Kosova koji putuju u EU predložila je Evropska komisija još u julu 2018, na osnovu procjene da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ceremonija potpisivanja biće održana danas, a prisustvovaće, kako je najavljeno u Strazburu, potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bisljimi.

Beta podsjeća da su vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute za građane Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. a zatim i za građane Moldavije 2014. i Gruzije i Ukrajine 2017.

Bonus video: