BLOG SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 325 miliona dolara

Rat u Ukrajini – 419. dan

40802 pregleda 20 reakcija 12 komentar(a)
Plovila čekaju inspekciju u okviru Crnomorske inicijative za žito, Foto: REUTERS
Plovila čekaju inspekciju u okviru Crnomorske inicijative za žito, Foto: REUTERS
Ažurirano: 19.04.2023. 21:57h
Završeno
21:03h

Sjedinjene Američke Države poslaće dodatnu vojnu pomoću Ukrajini u vrijednosti od 325 miliona dolara, što uključuje ogromnu količinu artiljerijskih granata i municije, saopštio je danas Pentagon a prenosi Asošijeted pres.

I Bijela kuća je saopštila da predstoji slanje vojne pomoći, ali nije odmah saopštila njenu vrijednost, piše agencija Frans pres.

Asošijeted pres ukazuje da se sve to dešava uoči proljećne ofanzive ukrajinske vojske protiv ruskih trupa.

SAD nisu precizirale kolika je količina municija planirana za slanje, ali posljednji paket podsjeća na ranije isporuke, koje su uključivale rakete za HIMARS sisteme i hovicere, kao i razne druge rakete i protivtenkovsku municiju.

Sav ovaj arsenal će biti prikupljen iz zaliha Pentagona, što znači da će veoma brzo stići na linije fronta u Ukrajini.

Jedan ukrajinski zvaničnik je u ponedjeljak rekao da je samo pitanje vremena kada će njegova zemlje biti vojno pripremljena da krene u kontraofanzivu protiv okupacionih ruskih trupa.

(BETA)

15:59h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je posjetio granicu sa Bjelorusijom i Poljskom, gdje je pohvalio rad graničara.

"Čast mi je što sam danas ovdje da se zahvalim našim graničarima što čuvaju državnu granicu", napisao je Zelenski ispod video snimka na kojem se vidi kako se sastaje sa graničarima.

11:35h

Njemačka je isporučila Ukrajini odbrambeni sistem Patriot, kako bi joj pomogla da se zaštiti od čestih ruskih baražnih raketnih napada.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, sistem je naveden na veb stranici njemačke vlade koja katalogizuje njemačke isporuke oružja Ukrajini.

Patriot je jedan od najnaprednijih sistema te vrste na svijetu. Može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih aviona, kao i balističkih i krstarećih projektila.

Njemačka i Sjedinjene Američke Države (SAD) saglasile su se da će Ukrajini osigurati jedan od sistema koji su ključni za suprotstavljanje ruskim napadima na civilnu infrastrukturu.

Izvori bliski njemačkoj vojsci rekli su za agenciju dpa da su ukrajinski vojnici prošli obuku Njemačke i SAD-a na lokaciji u zemlji članici NATO-a, gdje su održane zajedničke vježbe.

(MINA)

11:29h

Snage koje u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti podržava Rusija saopštile su da su prije dva dana ukrajinske snage digle u vazduh četiri stambene zgrade u Bahmutu i da su tom prilikom ubili 20 civila, objavila je agencija TASS, a prenosi Rojters.

10:12h

Inspekcija brodova se nastavlja u skladu sa sporazumom o bezbjednom izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredovanje UN, izjavio je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

On je na Fejsbuku napisao da se "inspekcije brodova nastavljaju, uprkos pokušajima Ruske Federacije da poremete sporazum", prenosi Rojters.

Ruska novinska agencija RIA saopštila je da su inspekcije već nastavljene nakon dvodnevnih razgovora, pozivajući se na pres-službu koordinatora Ujedinjenih nacija (UN).

Kijev kaže da su ruski inspektori prestali da propuštaju brodove koji su trebali da isporučuju žito iz Ukrajine.

Ministar poljoprivrede Nikola Solski rekao je da Moskva otežava Ukrajini u trenutku kada su tri istočnoevropske zemlje zabranile uvoz ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda.

"Očigledno, Rusi nisu mogli da ne iskoriste ovu situaciju na zapadnoj (ukrajinskoj) granici", rekao je Solski novinarima.

09:36h

Rusija je optužila Ukrajinu da sabotira sporazum o žitu u Crnom moru time što traži mito od vlasnika brodova koji registruju nova plovila i vrše inspekciju pod okriljem sporazuma za koji se Ujedinjene nacije (UN) nadaju da bi mogao ublažiti globalnu krizu sa hranom.

Nije bilo komentara o navodima ruskog ministarstva spoljnih poslova iz Ukrajine, koja je okrivila Moskvu za probleme sa sporazumom.

Moskva nije odmah pružila dokaze u prilog svojoj tvrdnji, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina kažu da je sporazum, koji su u julu posredovale UN i Turska, u opasnosti da propadne baš kada su Poljska, Mađarska i Slovačka uvele zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Rusija je više puta upozoravala da neće obnoviti sporazum nakon 18. maja osim ako Zapad ne pristane da ukine brojna ograničenja na plaćanja, logistiku i osiguranje za koje kaže da ometaju njen sopstveni poljoprivredni izvoz.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u saopštenju da Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu, koji nadgleda sporazum, ima poteškoća sa registracijom novih plovila i inspekcijama.

Problemi su nastali "isključivo kao rezultat djelovanja ukrajinskih predstavnika, kao i predstavnika UN, koji im, po svemu sudeći, ne žele ili ne mogu da im se odupru“, rekla je ona.

U istoj izjavi Zaharova je optužila Ukrajinu da "pokušava da što više iskoristi ’Crnomorska inicijativa‘, ne uzdržavajući se od zloupotreba poslovnika ili zahtjeva za mito vlasnicima brodova. Sve zarad maksimizacije komercijalnog profita".

Vlasnici brodova koji su odbili da plate mito Ukrajincima bili su primorani da čekaju više od mjesec dana dok su čekali registraciju, rekla je ona.

Izmjena: 09:57h
09:35h

Rat u Ukrajini ušao je u 419. dan - šta se dešavalo na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: