Astronom objasnio misterioznu svjetlost iznad Kijeva

Kazao je da je to tijelo blijesnulo i da se mogao čuti zvuk koji upućuje da je možda neki fragment pao na zemlju

4632 pregleda 2 komentar(a)
Kijev, Foto: Printscreen Twitte/KyivPost
Kijev, Foto: Printscreen Twitte/KyivPost

Misteriozni bljesak obasjao je nebo iznad glavnog grada Ukrajine Kijeva. Ukrajina je prvo objavila da je u pitanju NASA satelit, što je američka svemirska agencija demantovala.

Ubrzo su stigle nove informacije iz Ukrajine. Ukrajinska agencija za istraživanje svemira objavila je da reč o zvučnom efektu visoke energije i da je kosmičko tijelo ušlo u guste slojeve atmosfere, prenosi N1.

O čemu je tu zapravo riječ i kakve posledice može imati, za N1 je objasnio astronom Ante Radonić.

"To je jedna dosta obična stvar. Naime, jedan meteorit je uletio u atmosferu i to je pojava koja spada u meteore, dakle radi se o meteoru. To je malo veće tijelo koje jače bljesne i ponekad se čuje zvuk. To je tijelo promjera od oko možda pola metra, malo tijelo za koje sam uvjeren da je došlo iz svemira”, navodi astronom.

Dodaje da je to tijelo pritom blijesnulo i da se mogao čuti zvuk koji upućuje da je možda neki fragment pao na zemlju. Radonić navodi da to zapravo nije rijetka pojava.

"Obično takvo tijelo, osim što zasvijetli, ono u jednom trenutku jače blijesne i raspadne se u manje komade i onda je teško naći te komadiće, ali to je uobičajeno. Prvo ostavi jedan trag, ali kad blijesne, to može po noći biti jače od Mjeseca", objasnio je Radonić.

Astronom dodaje i da niko nije stradao od toga.

“Vidjelo se iz Zagreba kad je letjelo jedno tijelo, to je bilo krajem februara, malo prije onog zemljotresa u Zagrebu. Ja sam čuo taj zvuk i pronađeni su komadići u Sloveniji. To se u Zagrebu dobro čulo i vidjelo i postoje snimci toga. Takve stvari se događaju, evo, i kod nas se dogodilo", kazao je on.

Bonus video: