BLOG Lula: Ruska invazija na Ukrajinu je neprihvatljiva, ali hajde da razgovaramo o miru

Rat u Ukrajini – 423. dan

28331 pregleda 5 komentar(a)
Granatirani muzej u Kupjansku, Foto: Reuters
Granatirani muzej u Kupjansku, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2023. 22:12h
Završeno
19:24h

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva kritikovao je rusku invaziju na Ukrajinu, ali je rekao da niko ne govori o miru u, kako je rekao, "ludom ratu".

Govoreći tokom posjete Španiji, Lula je rekao da je njegova zemlja posvećena pronalaženju mirovne formule za okončanje sukoba.

"Razumijem evropski pogled na ovaj rat. Neprihvatljivo je da jedna zemlja napadne drugu, ali to je rat u kome ne vidim da neko govori o miru", rekao je on Lula.

14:55h

Spasioci su ispod ruševina muzeja u Kupjansku pronašli još jednu žrtvu - riječ je o ženskoj osobi, objavio je Kijev post.

Ranije je objavljeno da je u današnjem ruskom raketnom napadu na ovaj grad u Harkovskoj oblasti stradao radnik u muzeju, kao i da ispod ruševina ima još ljudi.

11:12h

Kijev post je objavio video iz Kupjanska gdje su ruske snage danas granatirale muzej.

10:58h

Ruske snage pogodile su muzej u centru Kupjanska na istoku Ukrajine, a u napadu je stradala jedna osoba, dok je 10 povrijeđeno, objavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi Rojters.

On je rekao da pod ruševinama ima još ljudi.

"Za sada znamo da je stradao radnik u muzeju", napisao je Zelenski na Telegramu.

Rojters navodi da su šef kabineta Zelenskog i regionalni guverner saopštili kako je muzej pogodila raketa S-300.

Kupjansk, koji je prije rata imao 26.000 stanovnika, nalazi se u Harkovskoj oblasti. To je važno željezničko čvorište koje su ruske snage okupirale mjesecima nakon što su napale Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajinske snage su ih protjerale iz Kupjanska u kontraofanzivi u septembru, kada je takođe ponovo zauzela gradove Izjum i Balaklija.

10:57h

Ruska invazija na Ukrajinu - 443. dan. Šta se dešavalo juče možete prvovjeriti na linku ispod.

Bonus video: