Kačinjski: Ako treba ostaćemo u Evropi usamljeno ostrvo slobode

Poljski zvaničnici kategorično su odbili prošle sedmice da prihvate odluku Suda EU da su izbjegličke kvote u mehanizmu relokacije obavezujuće za sve
74 pregleda 2 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 07:53h

Lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski upozorio je povodom sve brojnih sporova Poljske i Evropske unije (EU) da Poljskoj niko ne može nametnuti bilo šta spolja a ako zatreba ostaće u Evropi sama ali kao "ostrvo slobode i tolerancije".

"Budite sigurni da ćemo imati takvu Poljsku, da nam niko spolja neće nametnuti volju. Da čak i ako u nekim pitanjima ostanemo u Evropi sami, ostaćemo i bićemo ono ostrvo slobode, tolerancije, svega onoga što je tako jako bilo prisutno u našoj istoriji", kazao je sinoć Kačinjski ispred Predsjedničke palate na redovnom mjesečnom pomenu žrtvama avionske nesreće u Smolensku u kojoj je 2010. godine poginuo predsjednik Poljske Leh Kačinjski i svih preostalih 95 putnika i članova posade.

Poljski zvaničnici kategorično su odbili prošle sedmice da prihvate odluku Suda EU da su izbjegličke kvote u mehanizmu relokacije obavezujuće za sve i po cijenu eventualnih sankcija što ne poštuju presudu evropskog suda.

Ne jenjava ni oštar spor Varšave i Brisela oko sistemskih prijetnji po pravnu državu u Poljskoj, najnovije povodom kontroverzne reforme sudova. Danas pred Sudom EU u Luksemburgu poljski ministar životne sredine Jan Šiško pokušava da odbrani sječu posljednje velike evropske prašume Bjalovježe, na granici sa Belorusijom pod zaštitom UNESKO, iako su Sud EU, kao i UNESKO naredili da je hitno obustavi.

Poljska evrokomesarka Elžbjeta Bjenjkovska upozorila je tokom vikenda u intervjuu za Gazetu viborču da se EU manje plaši problema Bregzita nego toga da bi autoritarni poljski virus mogao da zarazi i neke druge članice.

"Unija je u šoku da neko može tako otvoreno da osporava principe pod kojima se sam dobrovoljno potpisao kada je ulazio u Uniju. U EU preovlađuje mišljenje da za identitet i budućnost Evrope najveća prijetnja nije Bregzit već to što se dešava u Poljskoj ili Mađarskoj. Ukoliko se antidemokratski virus raširi, to će minirati Uniju iznutra", kazala je Bjenjkovska.

Mjesečni već 89. po redu pomen žrtvama avionske nesreće u Smolensku za koju lider vladajuće stranke Pravo i Pravda tvrdi da je to bio atentat na njegovog brata blizanca Leha Kačinjskog a da je avion oboren po naređenju predsjednika Rusije Vladimira Putina, pratili su sinoć i manji protesti.

Kada je Kačinjski govorio demonstranti su skandirali "lažov, lažov" a policija je privela dvoje "najgrlatijih" iz mase.

Bonus video: