Ekonomist: Moskva naredila ruskoj mafiji u inostranstvu da finansira špijune

Stručnjak za međunarodni kriminal i obavještajne službe Mark Galeoti je rekao da je Kremlj pojačao svoje veze s organizovnim kriminalom koje je rijetko prije koristio

17699 pregleda 6 komentar(a)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: Reuters

Moskva se okrenula ruskoj mafiji u inostranstvu zbog uvođenja međunarodnih sankcija zbog rata u Ukrajini i zbog micanja Rusije iz globalnog finansijskog sistema, piše Ekonomist (The Economist).

Stručnjak za međunarodni kriminal i obavještajne službe Mark Galeoti je za Ekonomist rekao da je Kremlj pojačao svoje veze s organizovnim kriminalom koje je rijetko prije koristio.

Tvrdi da su iz Moskve naredili predstavnicima mafije da prebace dio prihoda na "crne račune" za finansiranje aktivnosti ruskih špijuna.

Galeoti navodi da Rusija regrutovanjem kriminalaca želi zaobići sankcije, prenosi Indeks.

Šef finske vanjske obavještajne službe Anti Peltari kaže da je Putinov rat protiv Ukrajine nanio ozbiljnu štetu ruskoj špijunskoj mreži u inostranstvu.

"To je rezultat masovnog protjerivanja špijuna koji su radili pod diplomatskom zaštitom, hapšenja agenata i neprijateljske atmosfere u Evropi", govori Peltari.

Zapadni zvaničnici tvrde da Kremlj pokušava nadoknaditi gubitke u špijunskoj mreži preko sajber špijunaže, ali i slanjem novih špijuna na Zapad koji se predstavljaju kao izbjeglice, piše Ekonomist. No, oni ne mogu biti jednaka zamjena nekadašnjim agentima jer nisu dovoljno obučeni, nemaju dovoljno iskustva niti izvora informacija.

Navodi se da je pristup elektronskim komponentama poseban problem za Rusiju. SAD, EU i druge zemlje zabranili su Moskvi isporuku tih komponenti. Ruski vojno-industrijski kompleks zbog nedostatka moderne elektronike ne može nadoknaditi gubitak opreme u Ukrajini. Ekonomist navodi da se to odnosi na tenkove i projektile.

Rusija traži različite načine za zaobilazak sankcija. Na primjer , lani je u Milanu uhapšen sin guvernera Krasnojarske regije Artema Usa. Vlasti u SAD optužile su ga da je preko lažne firme kupovao američku elektroniku za borbene avione, pametnu municiju, raketne sisteme, satelite, radare i drugu vojnu opremu.

Kompanija se nalazila u njemačkom Hamburgu, a kupljena roba je otpremljena u Rusiju. Među onima kojima je roba stigla su sankcionisane firme Radioavtomatika, Abtroniks i Radioeksport. Poslije su komponente isporučene na ovaj način pronađene u ruskoj vojnoj opremi koju su Ukrajinci zaplijenili na ratištu.

Od aprila do novembra 2022, uz pomoć ovakvih šema i malih kompanija iz ruskih "prijateljskih" zemalja, cijena uvoza poluvodiča je u Rusiji dostigla 2.6 milijardi dolara, piše Ekonomist.

Bonus video: