BLOG Rusija koristi sve više resursa u napadu na Bahmut

Rat u Ukrajini - 426. dan

20880 pregleda 18 komentar(a)
Raketni napad na Kupjansk, Foto: Reuters
Raketni napad na Kupjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2023. 20:57h
Završeno
13:50h

Šef ruske privatne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da se Ukrajina sprema za "neizbježnu" kontraofanzivu i da šalje dobro pripremljene jedinice u razoreni istočni grad Bahmut, koji je mnogo mjeseci bio žarište borbi.

U audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, Prigožin je takođe ponovio kritike ruskom bezbjednosnom establišmentu, rekavši da se unutar Rusije dešava "izdaja", pošto je kritikovao Ministarstvo odbrane što mu ne šalje prijeko potrebne pošiljke municije, prenosi Rojters.

"Danas dobro obučene neprijateljske jedinice nastupaju u Bahmut... Kontraofanziva Ukrajinaca je neizbežna", rekao je Prigožin i dodao da očekuje da će ta kampanja početi nakon 2. maja kada se "vrijeme popravi i tlo očvrsne".

Prigožin, koji se mjesecima otvoreno borio sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom oko vođenja rata - rekao je da njegove trupe trpe pet puta više žrtava zbog nedostatka podrške Moskve.

On je takođe postavio pitanje zašto ruske snage nisu pokrenule ofanzive na obližnje gradove Slavjansk ili Kramatorsk u istočnoj Ukrajini da bi ublažile pritisak na Bahmut.

Poručio je da će njegove snage učiniti sve što je potrebno da zaustave svaki pokušaj Ukrajine da ponovo zauzmu grad.

"Napredovaćemo po svaku cijenu, samo da bismo zdrobili ukrajinsku vojsku i poremetili njihovu ofanzivu", rekao je Prigožin.

13:15h

Rusija je pojačala ofanzivne akcije na liniji fronta Bahmut-Avdijivka-Marinka na istoku, gdje se ukrajinski branioci suočavaju sa sve većim pritiskom ruskog granatiranja, vazdušnih i pješadijskih napada, saopštio je Kijev.

“Rusija koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Bahmut, Avdijivku i Marinku, gdje su ukrajinske snage odbile 39 ruskih napada u posljednja 24 sata”, navodi se u dnevnom izvještaju Generalštaba, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vojska je saopštila da se nastavljaju žestoke borbe u Bahmutu i Marinki.

Ruske trupe izvele su tri raketna udara, 13 vazdušnih i 49 raketnih napada na ukrajinske položaje i civilnu infrastrukturu.

Ponovljeni ruski napadi takođe su odbijeni u selu Kliščijevka, oko deset kilometara južno od Bahmuta.

U južnoj regiji Zaporožja, gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, tokom noći je proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Dopisnici RSE su izvijestili o brojnim eksplozijama koje su vjerovatno uzrokovane napadom dronova Šahed iranske proizvodnje.

08:59h

Tri ruska borbena aviona, koja su letela bez signala transpondera, presrele su njemačke i britanske snage u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je njemački Luftvafe, kako prenosi Rojters.

08:31h

Poglavar Ruske pravoslavne crkve okarakterisao je Ruse koji ne služe domovini kao “unutrašnje neprijatelje” i opisao patriotizam kao “najveću vrlinu”, objavila je državna novinska agencija RIA.

08:30h

Moskva se okrenula ruskoj mafiji u inostranstvu zbog uvođenja međunarodnih sankcija zbog rata u Ukrajini i zbog micanja Rusije iz globalnog finansijskog sistema, piše Ekonomist (The Economist).

08:29h

Ukrajina sa Federalnim istražnim biroom (FBI) i američkim kompanijama prikuplja dokaze o ratnim zločinima koje su počinili Rusi, izjavili su visoki američki zvaničnici.

FBI ima iskustva u u radu u prikupljanju i analizi takvih podataka, rekao je specijalni agent FBI Aleks Kobzanets na konferenciji u San Francisku.

Posao uključuje ispitivanje informacija iz mobilnog telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu djelova tijela prikupljenih sa bojnih polja, rekao je specijalni agent FBI, prenosi Rojters.

Ruska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, navodi britanska agencija.

Agent je dodao da je američki FBI posljednjih godinu i po radio na pomaganju Ukrajini da takođe identifikuje ruske saradnike i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje su djelovale van Kijeva dok se invazija dešavala.

08:24h

Rat u Ukrajini - 426. dan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio kako se "nitko ne može osjećati sigurnim" sve dok Rusija ne bude poražena i dodao kako rat mora završiti "novim Nirnbergom", misleći na suđenje nacističkim liderima nakon kraja Drugog svjetskog rata.

"Svaka manifestacija ruskog terora, svaki dan agresije je dodatni argument za tvrdnju da sve ovo mora završiti tribunalom", objavio je Zelenski.

"To mora biti suđenje onima koji uništavaju živote i ljude, koji ispaljuju rakete na muzeje i navođene bombe na crkve. Rusija mora izgubiti. Svijet ne može imati nikakav drugi cilj", poručio je.

Bonus video: