Si Đinping rekao Zelenskom da Kina šalje predstavnike u Ukrajinu

Zelenski je na svom tviter nalogu nakon razgovora napisao da vjeruje da će razgovor i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini "dati snažan podsticaj bilateralnim odnosima dviju država"

6156 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajina i Kina, Foto: Mediabiro
Ukrajina i Kina, Foto: Mediabiro

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas telefonom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Peking poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu koji bi razgovarali sa svim stranama o nalaženju političkog rješenja za rat.

Tu informaciju je prenijela kineska državna televizija.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je prije moguće, prenosi Asošiejted pres.

Zelenski je na svom tviter nalogu nakon razgovora napisao da vjeruje da će razgovor i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini "dati snažan podsticaj bilateralnih odnosa dve države".

Zelenski je ranije vrlo oprezno reagovao na plan kineskog predsjednika Si Đinpinga za obustavu rata u Ukrajini i, štaviše, pozvao je kineskog vođu da posjeti Kijev.

Ukrajinski predsjednik je više puta rekao da je otvoren za dijalog sa kineskim kolegom, ali mu se Si do sada nije javljao, dok je nekoliko puta paralelno razgovarao sa Vladimirom Putinom, kojeg je posjetio u Moskvi.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pohvalila je danas pristup Kine i njenu spremnost da se angažuje u mirovnom procesu za Ukrajinu.

Ona je komentarišući razgovor dvojice lidera kritikovala Kijev zbog toga što odbija "bilo kakve zdrave inicijative usmerene na rešenje".

Peking naglašava da je neutralan oko Ukrajine i Si je nakon razgovora sa Putinom 21. marta ponovio da Kina ostaje pri principjelnom i objektivnom stavu o ukrajinskoj krizi zasnovanom na ciljevima i principima Povelje UN.

On je dodao rekao da kineski mirovni plan za Ukrajinu, koji je njegova vlada objavila u februaru i pozvala na prekid vatre, aktivno ohrabruje mir i nastavak pregovora.

Si i Putin izdali su zajedničku izjavu prije početka ruske invazije u februaru 2020. u kojoj su rekli da njihove vlade imaju "prijateljstvo bez granica".

Bonus video: