Vođa Vagner grupe optužuje ruske 'donosioce odluka' za izdaju

Prigožin je rekao da će ukrajinske oružane snage najvjerovatnije započeti očekivanu kontraofanzivu početkom maja "kako bi presjekle naše bokove koje nismo u mogućnosti pokriti" zbog nedostatka municije

6307 pregleda 8 komentar(a)
Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, biznismen povezan sa Kremljom koji kontroliše ozloglašenu Vagnerovu plaćeničku grupu, optužio je "donosioce odluka" u Rusiji za izdaju jer svojim trupama i vojnim jedinicama redovnih oružanih snaga Rusije nisu dali municiju potrebnu za borbu u Ukrajini.

"Kriminalna grupa nam nije dala municiju", rekao je Prigožin u petominutnoj audio izjavi objavljenoj na Telegramu 26. aprila u kojoj je ponovio svoju tvrdnju da se municija pohranjuje u skladištima, ali da se ne isporučuje na bojište.

Prigožin je tvrdio da njegove trupe nemaju municiju za borbu protiv ukrajinske artiljerije zbog "izdaje" neimenovanih najviših ruskih zvaničnika, obećavajući da će otkriti imena "kada za to dođe vrijeme".

"Mislim da je ovo što se danas dešava zločin protiv Rusije i ruskog naroda. Zločinci moraju odgovarati", rekao je on.

Prigožin je rekao da će ukrajinske oružane snage najvjerovatnije započeti očekivanu kontraofanzivu početkom maja "kako bi presjekle naše bokove koje nismo u mogućnosti pokriti" zbog nedostatka municije.

"Činimo sve što možemo sa tom minimalnom količinom municije koju sada imamo", rekao je Prigožin u izjavi, u kojoj je naveo da su mnogi Vagnerovi plaćenici umrli, ranjeni ili su napustili grupu nakon što su im istekli ugovori.

"Oni nasilnici koji donose odluke, moraju odgovarati majkama, djeci i ženama poginulih, jer umjesto jedne osobe gine više ljudi odjednom. Umjesto jedne osobe, petoro gine prilikom upada u zgradu, jer nemamo municiju."

Prigožin je ranije nazvao borbe u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu "mlinom za meso" i sukobio se sa ruskim vojnim zvaničnicima zbog zaliha municije.

Ukrajinski i zapadni vojni zvaničnici rekli su da su ruski vojni obveznici i Vagnerove snage u ratu tretirani kao "topovsko meso".

Prigožin je dodao da je kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga "neizbježna", dodajući da će Vagner moći "da ovdje stoji još dvije do tri nedelje dok posljednji metak ne ostane u šanžeru jurišne puške".

U očiglednom pokušaju da opravda mogući poraz svojih trupa, dodao je: "Generalno, privatna vojna grupa Vagner je završila svoju istorijsku misiju."

Prigožinova izjava dolazi manje od dvije sedmice nakon što je pozvao Kremlj da proglasi da su ciljevi onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini" postignuti i da zaustavi borbe, ističući da su "mnogi od onih koji su juče podržali specijalnu operaciju, danas ili sumnjaju ili se kategorički protive onome što se dešava."

Bonus video: