"Kina zabrinuta da bi ukrajinska kontraofanziva mogla izazvati žestok udar Rusije, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja"

Britanski Bi-Bi-Si i njemački "Frankfurter algemajne cajtung" smatraju da Kina izgleda želi da izraste u moćnog aktera i posrednika u svjetskim poslovima, o čemu svjedoči činjenica da je Peking uspio da ubijedi Iran i Saudijsku Arabiju da uspostave veze

13798 pregleda 29 reakcija 11 komentar(a)
Zelenski tokom raszgovora sa Si Đinpingom, Foto: Reuters
Zelenski tokom raszgovora sa Si Đinpingom, Foto: Reuters

Kina je ozbiljno zabrinuta da bi najavljena ukrajinska kontraofanziva mogla izazvati žestok uzvratni udar Rusije, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja i svjetski potres i zato je Peking riješio da s Kijevom razmotri kako obustaviti tamošnji rat.

To je ocjena italijanskog lista "Korijere dela sera", na šta ukazuju i drugi komentatori u EU koji zaključuju da je kineski predsjednik Si Đinping odlučio da ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru ukaže na pogubne posljedice rata po cio svijet.

Kineski predsjednik je o tome razgovarao nedavno s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i, mada je Vašington reagovao odbojno i ljutito na najavu Pekinga da želi da izdejstvuje obustavu sukoba i pregovore, Kijev, kojem prijeti krvavi rat icrpljivanja, očigledno želi da sagleda šta nudi Kina.

Britanski Bi-Bi-Si i njemački "Frankfurter algemajne cajtung" smatraju da Kina izgleda želi da izraste u moćnog aktera i posrednika u svjetskim poslovima, o čemu svjedoči činjenica da je Peking uspio da ubijedi Iran i Saudijsku Arabiju da uspostave veze.

A vrlo mogući razlog je, prema britanskom mediju, da Kina zbog svoje moćne izvozne privrede u oporavku želi da zaustavi svjetski haos koji u trgovini i ekonomiji izaziva ukrajinski sukob.

"Korijere dela sera" navodi da je kineski predsjednik "pronicljiv i kao da je riješio da krene s mirovnom inicijativom u času kad ukrajinski generali razmatraju, a to čine i svi zapadni vojni analitičari, pokretanje kontraofanzive u roku od manje od mjesec dana".

Mediji u EU ukazuju na to da je Si Đinping Zelenskom rekao da Peking "ne želi da doliva ulje na vatru" i da želi da se "ukrajinska kriza riješi političkim sredstvima", što je protumačeno i kao uvjeravanje Pekinga da neće isporučivati oružje Rusiji.

To je za Kijev od presudne važnosti, a to isto podvlače i zvaničnici Evropske unije.

Peking istovremeno stavlja do znanja da je sukob u Ukrajini "rat Zapada protiv Rusije preko posrednika, Ukrajine" i traži da i Vašington i NATO zarad prekida sukoba i pregovora o mirovnom rešenju takođe zaustave isporuke oružja Kijevu.

To je viđenje takođe Indije, Južne Afrike i mnogih drugih zemalja izvan zapadne sfere uticaja i posebno je Zapadnjake naljutio brazilski predsjednik Lula da Silva koji je ovih dana u Pekingu poručio da "SAD treba da prestanu da podstiču rat" u Ukrajini i da i Amerika i Evropska unija" počnu da govore o miru".

Pored nekih uglednih američkih analitičara koji su tražili da Vašington mnogo jasnije odredi svoje ciljeve u ratu u Ukrajini i kako doći do mirovnog rešenja, prvi put se oglasio i uticajni političar Ron de Santis, mogući republikanski kandidat na predsjedničkim izborima iduće godine, koji je podržao zamisao o prekidu vatre u Ukrajini, naglasivši da je to "u interesu svih strana".

Zvanični Vašington, mnoge članice NATO, kao i bar dosad ukrajinski predsjednik Zelenski su protiv obustave vatre i pregovora jer smatraju da bi to značilo da ruske trupe ostaju na zauzetim teritorijama u istočnoj Ukrajini, pa cijela situacija prijeti da se završi kao"zamrznuti sukob" na tlu Evrope.

Evropska unija upravo razmatra novu strategiju odnosa s Kinom i visoki evropski predstavnik Žozep Borel je stavio do znanja da se "svjetski problemi ne mogu riješiti bez Kine" i da EU jako pažljivo prati kineske poteze i zato što "Evropska unija ima bespogovorne ključne interese za trgovinske, ekonomske i finansijske odnose s Kinom...svakako i zato što je trgovina EU s Kinom premašila dvije i po milijarde eura dnevno".

EU će, kako proizlazi, i u novoj strategiji Kinu odrediti kao "partnera, takmaca i sistemskog suparnika", ali ne kao "neprijatelja", što je manje-više američki pogled na Kinu.

Bonus video: