Papa u Mađarskoj upozorio na opasnosti od jačanja nacionalizma u Evropi, opet pozvao na okončanje rata u Ukrajini

Papa je pozvao na povratak "evropskom duhu" kako su ga zamislili utemeljivači moderne Evrope nakon Drugog svjetskog rata, istakavši da nacije "moraju gledati izvan nacionalnih granica"

8050 pregleda 3 komentar(a)
Papa u Mađarskoj, Foto: Reuters
Papa u Mađarskoj, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo upozorio je danas na početku posjete Mađarskoj na opasnosti od jačanja nacionalizma u Evropi te poručio mađarskoj vladi da bi prihvatanje migranata, zajedno s drugim evropskim državama, bilo u istinskom duhu hrišćanstva, prenosi Rojters.

U otvorenom govoru vladinim funkcionerima uključujući premijera Viktora Orbana, koji ima niz sporova s Evropskom unijom (EU), papa je pozvao na odbacivanje "samoživih oblika populizma" i strogo nacionalističkih interesa.

Pozvao je na povratak "evropskom duhu" kako su ga zamislili utemeljivači moderne Evrope nakon Drugog svjetskog rata, istakavši da nacije "moraju gledati izvan nacionalnih granica".

Govoreći na dan kada je Rusija izvela prvi masovni vazdušni napad na Ukrajinu u gotovo dva mjeseca, papa je ponovo pozvao na okončanje rata, zauzimajući se za "kreativne napore za mir" kako bi se utišali oni koje je nazvao "solistima rata".

Trdonevna posjeta Mađarskoj prvo je putovanje pape Franja nakon hospitalizacije zbog bronhitisa u martu.

Na pitanje novinara u vezi njegovog zdravlja na letu iz Rima, papa se našalio, kazavši "još sam živ" i "tvrdoglav korov nikada ne umire".

Papa i Orban imaju oprečna mišljenja o migraciji

Orban (59) i papa imaju oprečna mišljenja o pristupu migraciji s Bliskog istoka i Afrike u Evropu. Papa vjeruje da bi migrante koji bježe pred siromaštvom trebalo primiti u Evropu.

Orban, čija je vlada sagradila čeličnu ogradu na granici sa Srbijom kako bi zaustavila migrante, ne želi da dopusti da Mađarska postane "imigrantska zemlja" kao što su po njegovu mišljenju postale druge zemlje u Evropi. Godine 2021. zatražio je od pape Franja da "ne dopusti da hrišćanska Mađarska nestane".

U govoru u predsjedničkoj palati koja gleda na Dunav, papa je citirao sv. Stefana, osnivača hrišćanske Mađarske u 11. vijeku.

"Oni koji se deklarišu kao hrišćanim, u društvu svjedoka vjere, pozvani su da svjedoče i udružie snage sa svima koji njeguju humanizam inspirisan Jevanđeljem, djelujući na osnovu dva temeljna uvjerenja: da smo voljena djeca Oca i da volimo jedni druge kao braća i sestre", rekao je papa.

"U tom smislu, sv. Stefan ostavio je svom sinu u nasljeđe zavještao izuzetne riječi bratstva, kazavši mu da oni koji dolaze s različitim jezicima i običajima ‘uljepšavaju zemlju'", rekao je papa Franjo, citirajući zapovijest sveca da se "stranci dočekaju s dobrodošlicom i dobronamjerno i da ih se poštuje".

Rojters navodi da se čini da je Franjo pružio utjehu Orbanovom odbijanju nametanja onoga što kaže da su liberalne vrijednosti od strane autsajdera.

Franjo je osudio bilo koji oblik "ideološke kolonizacije" po pitanjima kao što su "takozvana rodna teorija" ili "pravo na abortus".

Kasnije, obraćajući se biskupima, sveštenicima i časnim sestrama u katedrali Svetog Stefana, Franjo je pozvao Mađare da se suoče sa "brzim tempom društvenih promjena i krizom vjere koja utiče na našu zapadnu kulturu".

Orban, koji je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dvije evropske države koje se mogu opisati kao "promirovne", kasnije je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio da su papine riječi "potvrda" mađarske želje za mirom u Ukrajini.

Mađarska podržava suverenu Ukrajinu, ali i dalje ima jake ekonomske veze sa Rusijom.

Orbanova vlada je odbila da pošalje oružje Ukrajini. Papa je rekao da je slanje oružja Ukrajini za samoodbranu moralno dozvoljeno.

Bonus video: