BLOG Zelenski traži moderne sisteme protivvazdušne odbrane

Rat u Ukrajini – 429. dan

26413 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Požar u Sevastopolju, Foto: Reuters
Požar u Sevastopolju, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2023. 21:18h
Završeno
21:11h

Sud u Rusiji osudio je ženu iz jednog sibirskog grada na veliku novčanu kaznu zbog komentara na društvenim mrežama u kojima je osudila rat u Ukrajini.

Sud je kaznio Ruskinju velikom novčanom kaznom iako su i ona i tužilaštvo tražili zatvorsku kaznu.

Advokat Marina Novikova (65), proglašena je u petak krivom za "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci. Ona je u komentarima na Telegramu osudila rusku invaziju na Ukrajinu i kritikovala rusku vladu.

Sud u Seversku, rodnom gradu Novikove, odredio joj je novčanu kaznu od milion rubalja (oko 12.400 dolara), izjavio je njen suprug Aleksandar Gavrik za OVD-Info, grupu za ljudska prava i pravnu pomoć.

Tužioci su tražili kaznu od tri godine zatvora. Sama Novikova je molila sud da je pošalje u zatvor i da joj ne izrekne kaznu od najmanje 700.000 rubalja (8.700 dolara) kako to zakon dozvoljava. Novikova je rekla da nema novca da plati tako veliku kaznu.

Prosječna plata u sibirskoj provinciji Tomsk, gdje se nalazi Seversk, iznosi oko 56.000 rubalja, ili nešto manje od 700 dolara.

OVD-Info, koji prati proteste i hapšenja, saopštio je da je slučaj protiv Novikove među prvim pokrenutim po novom zakonu koji zabranjuje širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

(BETA)

15:23h

Grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, danas je bez struje zbog intenzivnog ukrajinskog artiljerijskog napada, javile su lokalne vlasti koje je postavila Rusija.

Taj grad je prije početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. godine imao 45.000 stanovnika.

Popravka elektro-mreže će početi čim prestane najteža artiljerijska vatra, navodi se u saopštenju gdje se dodaje da je oštečena i gradska centrala.

Moskva je septembra 2022. godine objavila aneksiju Hersonske oblasti koju samo djelimično kontroliše. Prošle godine je ruska vojska čak pretrpjela velike poraze u Hersonu i bila primorana da napusti istoimeni glavni grad te oblasti.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je krajem marta, ali zatim demantovalo da su se ruske snage povukle s položaja u Novoj Kahovkoj gde je hidroelektrana.

(BETA)

13:13h

Ogroman požar koji je izbio u skladištu goriva u Sevastopolju, glavnoj luci u ukrajinskom regionu Krimu koji je okupirala Rusija i gdje se nalazi moskovska Crnomorska flota, izazvan je napadima bespilotnih letjelica tokom noći, rekao je 29. aprila guverner regiona kojeg je postavila Rusija.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) javio je da je vatra bila izuzetno jaka i da je djelimično počela da se gasi tek ujutru.

Oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu čula se pucnjava u tom području, javio je dopisnik.

Guverner Mihail Razvožajev, koji je otišao na lice mjesta, tvrdi da je vatra već obuzdana, ali da će potrajati do oko 18 časova po lokalnom vremenu dok požar potpuno ugase.

Razvožajev je na Telegramu naveo da su se četiri rezervoara goriva zapalila nakon udara dva drona.

"Prema preliminarnim informacijama, požar je izazvao udar UAV (bespilotna letjelica)... Na licu mjesta rade sve neophodne specijalne službe. Površina zahvaćena požarom je oko 1.000 kvadratnih metara, požar je okarakterisan kao četvrta klasa (najveća opasnost)", napisao je on na Telegramu.

Na video snimcima postavljenim na Telegram kanalima vidi se ogroman oblak dima vidljiv sa nekoliko kilometara, a nebo iznad njega se zacrnilo. Razvožajev je rekao da nema izvještaja o povrijeđenima i da vatra ne predstavlja prijetnju za stanovnike regiona, tako da neće biti potrebna evakuacija.

On je takođe rekao da vatra neće ometati snabdijevanje grada gorivom, jer su uništeni rezervoari korišćeni za snabdijevanje gorivom benzinskih pumpi. Na Krimu i u Sevastopolju od avgusta skoro svakodnevno se čuju eksplozije.

Ruske okupacione vlasti tvrde da su eksplozije izazvane vatrom protivvazdušne odbrane na "ukrajinske bespilotne letjelice". Moskva je ranije ove nedjelje saopštila da je "odbila" napad dronom na luku.

Portparol ukrajinske vojske rekao je da nema nikakve informacije koje bi sugerisale da je Kijev odgovoran za požar u Sevastopolju, koji je uslijedio dan nakon što je Rusija pokrenula masivan talas udara na civilne ciljeve u Ukrajini, ubivši najmanje 25 civila

13:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je apel za moderne sisteme protivvazdušne odbrane nakon jednog od najsmrtonosnijih ruskih udara na civilne ciljeve posljednjih mjeseci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na istoku Ukrajine, branioci su nastavili da se drže u Bahmutu uprkos napadima ruskih snaga na istočni grad koji je bio epicentar dugotrajne bitke za kontrolu nad Donjeckom regijom, saopštila je ukrajinska vojska 29. aprila.

Ruske snage su tokom proteklog dana nastavile sa pritiskom na liniji fronta Bahmut-Advijevka-Marjinka u Donjecku, izvršivši 48 neuspješnih napada na ukrajinske položaje, navodi se u dnevnom izvještaju Generalštaba.

Rusija opsjeda Bahmut od prošlog ljeta, praveći samo postepeni dobitak uz ogromnu cijenu života i opreme.

Zelenski je u međuvremenu pozvao ukrajinske saveznike i partnere da obezbijede Ukrajini bolju protivvazdušnu odbranu nakon što je najmanje 25 ljudi, uključujući nekoliko djece, stradalo u talasu ruskih udara na ukrajinske gradove, uključujući prijestonicu Kijev, rano ujutru 28. aprila.

Najgore je pogođen Uman, grad u centralnoj ukrajinskoj oblasti Čerkasi, gdje su najmanje 23 osobe, uključujući četvoro djece, poginule kada je ruska raketa pogodila devetospratnicu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vjeruje se da je čak 109 ljudi boravilo u dijelu zgrade koji je pogođen.

Gradsko vijeće Umana objavilo je trodnevnu žalost, a tužioci su pokrenuli istragu o ratnim zločinima povodom napada, saopštile su vlasti.

U Dnjepru, velikom gradu na rijeci Dnjepar u centralnoj Ukrajini, žena i djevojčica su poginule u ruskom napadu, uprkos tome što je ukrajinska protivvazdušna odbrana uspjela da obori sedam projektila.

Jedna osoba je poginula u ruskom granatiranju u gradu Bilozerka, u južnoj oblasti Herson.

"PVO, savremeni avioni, bez kojih nema potpuno efikasne protivvazdušne odbrane – artiljerija, oklopna vozila. Sve što je neophodno da obezbijedimo bezbjednost našim gradovima, našim selima, kako u zaleđu, tako i na prvim linijama fronta", poručio je Zelenski u svom noćnom obraćanju kasno uveče 28. aprila.

Napad je takođe bio usmjeren na Kijev, ali je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila većinu projektila koji su dolazili ka prijestonici.

Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva je kasnije izvijestila da je višestruki napad na ukrajinske gradove izveden iz strateškog ruskog bombardera Tu-195 koji je dolazio iz regiona Kaspijskog mora.

Komanda je saopštila da je ukrajinska PVO uništila 21 od 23 krstareće rakete i dvije bespilotne letjelice u centralnoj, istočnoj i južnoj Ukrajini.

U Moskvi je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da su njihovi strateški bombarderi gađali rezervne jedinice ukrajinske vojske preko noći visokopreciznim udarima kako bi ih spriječili da dođu do linije fronta.

"Rusko vazduhoplovstvo izvelo je preko noći kolektivni raketni udar koristeći dalekometno visokoprecizno oružje gađajući mjesta privremenog razmještanja rezervnih jedinica ukrajinske vojske", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov na brifingu za novinare.

Od početka svoje invazije na Ukrajinu, Rusija je poricala da je ciljala civile, uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.

11:21h

Ruska privatna grupa Vagner, koja predvodi napad na Bahmut u Ukrajini i koja je aktivna u Africi, uskoro bi mogla da prestane da postoji.

To je kako prenosi Rojters rekao njen osnivač Jevgenij Prigožin u videu objavljenom u petak.

11:19h

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je u petak proslijedilo protestne note predstavnicima Poljske i Evropske unije u Ukrajini, u kojima se ograničavanje uvoza ukrajinskog žitarica u zemlje EU opisuje kao "kategorički neprihvatljivo", prenosi Rojters.

"Takva ograničenja, bez obzira na opravdanost za njih, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju Ukrajine i EU i principima i normama jedinstvenog tržišta EU", saopštilo je ministarstvo.

"Postoje puni pravni osnov za trenutni nastavak izvoza ukrajinskih poljoprivrednih dobara u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i nastavak nesmetanog izvoza u druge zemlje članice EU", navodi se u saopštenju.

09:04h

Rezervoar za gorivo zapaljen je danas u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u, kako se činilo, napadu dronom, rekao je u subotu guverner kojeg je postavila Moskva, prenosi Rojters.

"Prema preliminarnim informacijama, požar je izazvao udar dronom", napisao je guverner Mihail Razvožajev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sevastopolj
foto: Reuters

Sevastopolj, na poluostrvu Krim koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, bio je izložen višekratnim vazdušnim napadima od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski zvaničnici su za napade okrivili Ukrajinu.

Ukrajinska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju u Ukrajini pod ruskom kontrolom.

Razvožajev je rekao da niko nije povrijeđen u požaru.

"Situacija je pod kontrolom naših vatrogasaca i svih operativnih službi", napisao je on. "Pošto je količina goriva velika, biće potrebno vrijeme da se požar lokalizuje."

Bonus video: