Najveća evropska privreda za dlaku izbjegla recesiju: Njemački BDP stagnirao u prvom tromjesečju

Prema ekonomistima, njemačkoj ekonomiji trenutno nedostaje zamah. Najnovije prognoze ukazuju na tek blagi rast u najboljem slučaju u cijeloj ovoj godini

4488 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao je u prvom tromjesečju u poređenju s prethodna tri mjeseca, saopšteno je iz Saveznog ureda za statistiku.

U četvrtom kvartalu prošle godine ekonomija je pala 0,5 odsto u poređenju s prethodnim tromjesečjem, pokazali su novi podaci, prenosi SEEbiz.

Podatak o stagnaciji pokazuje tako da je najveća evropska privreda za dlaku izbjegla recesiju. Pad ekonomije dva kvartala zaredom ekonomisti nazivaju takozvanom tehničkom recesijom.

Prema ekonomistima, njemačkoj ekonomiji trenutno nedostaje zamah. Najnovije prognoze ukazuju na tek blagi rast u najboljem slučaju u cijeloj ovoj godini.

Uglavnom zahvaljujući blagoj zimi, scenariji od kojih se najviše strahovalo ipak se nijesu ostvarili, poput nestašice gasa koja bi ostavila duboke tragove.

Pozitivan impuls na početku godine dala su ulaganja i izvoz, kažu statističari. Privatna potrošnja, s druge strane, nije podstakla ekonomiju.

Njemačka centralna banka Bundesbank u novom mjesečnom izvještaju pojasnila je da je nepopustljivo visoka inflacija opteretila privatnu potrošnju i pružaoce potrošačkih usluga na početku godine.

Niže cijene energije podstakle su energetski intenzivnu proizvodnju. Takođe, uska grla u snabdijevanju poluproizvodima i dalje se smanjuju, a potražnja je porasla.

Bonus video: