Papa pozvao Mađarsku da ne zatvara vrata strancima i migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, izjavio je ranije da neće dozvoliti da se Mađarska transformiše u “imigrantsku zemlju”, poput drugih u Evropi, koje su kako tvrdi, postale neprepoznatljive za njihove narode

3167 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo u posjeti Mađarskoj, Foto: REUTERS
Papa Franjo u posjeti Mađarskoj, Foto: REUTERS

Papa Franjo je tokom mise u Budimpešti pozvao Mađare da budu otvoreni, posebno prema migrantima, siromašnima i strancima.

Desetine hiljada ljudi okupilo se na trgu, iza zgrade parlamenta u Budimpešti, simbola mađarske prijestolnice, kako bi vidjeli papu tokom posljednjeg dana njegove posjete toj zemlji, prenio je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, izjavio je ranije da neće dozvoliti da se Mađarska transformiše u “imigrantsku zemlju”, poput drugih u Evropi, koje su kako tvrdi, postale neprepoznatljive za njihove narode.

Orban sa suprugom na misi u Budimpešti
Orban sa suprugom na misi u Budimpeštifoto: REUTERS

Papa Franjo je u besjedi rekao da, ako Mađari žele da slijede Isusa, moraju da se klone "zatvorenih vrata", rastuće izolacije i ravnodušnosti prema onima koji nijesu privilegovani i koji pate -strancima, migrantima ili siromašnima.

U današnjoj propovjedi papa Franjo je drugi put upotrijebio religiozni kontekst da bi iznio svoju poentu, naveo je Rojters.

Agencija je podsjetila da je papa u petak citirao ono što je Sveti Stefan, osnivač hrišćanske Mađarske iz 11. vijeka, napisao o dočeku stranaca.

Bonus video: