Italija smanjuje subvencije za borbu protiv siromaštva

Vlada kaže da to košta previše, oko osam milijardi eura je potrošeno prošle godine, i obeshrabruje radno sposobne ljude, posebno mlade, da traže posao

7217 pregleda 0 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: REUTERS
Đorđa Meloni, Foto: REUTERS

Italijanska desničarska vlada u ponedjeljak, 1. maja ukinula je subvencije za borbu protiv siromaštva uvedene prije četiri godine koje su pomogle oko četiri miliona ljudi prošle godine. Kritičari osuđuju ovaj potez nazivajući ga "provokacijom" na međunarodni praznik rada Prvog maja.

Premijerka Đorđa Meloni, koja predvodi najekstremniju desnu koaliciju u zemlji od Drugog svjetskog rata, rekla je da će beneficije "dohotka građana" biti zamijenjene ograničenijim "čekom za uključivanje" za domaćinstva koja ispunjavaju uslove.

Vlada kaže da to košta previše, oko osam milijardi eura je potrošeno prošle godine, i obeshrabruje radno sposobne ljude, posebno mlade, da traže posao.

Novi inkluzivni čekovi, koji bi trebali započeti da se distribuiraju u januaru 2024., koštaće oko 5,4 milijarde eura godišnje i biće dostupni samo domaćinstvima s maloljetnicima, starijima od 60 godina ili osobama s invaliditetom.

Otkako je preuzela dužnost u septembru prošle godine, Meloni se zalagala za smanjenje poreza na dohodak dok je takođe obećavala da će obnoviti ekonomski kredibilitet Italije rezanjem duga koji je nedavno nastao tokom pandemije COVID-19.

"Sprovodimo reformu dohotka građana kako bismo napravili razliku između onih koji su sposobni za rad i onih koji nisu", rekla je Meloni u izjavi.

Njena vlada takođe je kompanijama olakšala zapošljavanje na kratkoročne ugovore, za šta sindikati kažu da je držanje zaposlenika u neizvjesnoj ekonomskoj situaciji, dok je obećavala poreske olakšice kompanijama koje zapošljavaju ljude koji imaju koristi od novih inkluzivnih čekova.

Cilj je stimulisati zapošljavanje i podstaknuti više mladih da pronađu posao u trećoj po veličini ekonomiji eurozone, gdje je stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 24 godine, koja je u februaru iznosila 22,4 posto, gotovo tri puta iznad nacionalnog prosjeka (osam posto).

Program dohotka građana uveo je populistički Pokret pet zvjezdica (M5S) 2019., a njegove pristalice kažu da je pružio dragocjenu pomoć milionima domaćinstava s niskim primanjima, posebno u siromašnim južnim regijama Italije.

Italijanska agencija za socijalnu sigurnost INPS kaže da je prošle godine od prihoda građana profitiralo četiri miliona ljudi, s prosječnom mjesečnom subvencijom od 550 eura.

Novi inkluzivni čekovi biće ograničeni na 500 eura mjesečno, iako će se daljnja pomoć nuditi domaćinstvima sa starijim ili hendikepiranim članovima ili onima koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

"Ozbiljna vlada ne sastaje se 1. maja kako bi osudila mlade ljude na život u nesigurnosti, uništavajući njihov san o domu ili djeci", rekao je bivši premijer Pet zvjezdica Đuzepe Konte.

Roberto Fiko, popularni bivši predsjednik donjeg doma parlamenta, potez Meloni je nazvao "provokacijom".

U izjavi, Meloni je branila "snažan signal i privilegiju da oda počast radnicima na ovaj dan slavlja, donoseći im odgovore koje očekuju".

Hiljade prvomajskih demonstranata okupilo se širom zemlje, uključujući Rim gdje su neki bacali jaja na vladine zgrade, dok su radnički sindikati održali svoj glavni zajednički skup u južnom gradu Potenca.

Bonus video: