OVE GODINE OTVORENO 236.000 RADNIH MJESTA

Cipras: Kraj nadzora grčke privrede iduće godine

U obraćanju na otvaranju 82. Međunarodnog sajma u Solunu, grčki premijer je juče rekao će grčka privreda 2017. zabilježiti rast poslije devetogodišnje recesije
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 16:43h

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se grčka privreda preokrenula i da od 2018. godine više neće biti pod nadzorom povjerilaca.

U obraćanju na otvaranju 82. Međunarodnog sajma u Solunu, Cipras je juče rekao će grčka privreda 2017. zabilježiti rast poslije devetogodišnje recesije. On je rekao da je u Grčkoj otvoreno 236.000 radnih mjesta u prvih sedam mjeseci ove godine, što je najbrža stopa rasta zapošljavanja od 2000. i da su strani investitori spremni da iskoriste šanse koje se otvaraju.

"Uvjeren sam da će u ovo vrijeme iduće godine nadzor povjerilaca biti završen", rekao je Cipras. 

Cipras nije pomenuo smanjenje dijela vrlo visokog duga zemlje, što je glavni zahtjev njegove vlade koji podržava i Međunarodni monetarni fond, ali kome se protivi Evropska unija, i posebno Njemačka. 

Kako navodi agencija AP, on je takođe izabrao da zaboravi da je njegova stranka ranije bila oštro suprotstavljena stranim investicijama i to što su ministri iz vlade i državna birokratija zaustavili investicije kao u operaciji za rudnike zlata na Halkidikiju, ili veliki projekat nekretnina na terenu bivšeg aerodroma u Atini.

Međunarodni sajam, iako je znao bolje dane, i dalje je okupio 1.500 izlagača uz počasnu zemlju gosta koja je ove godine Kina. Cipras je hvalio bliske ekonomske odnose dvije zemlje, što se prije svega odražava kupovinom Pirejske luke od strane kineske kompanije Kosko. I to je bila investicija kojoj se njegova stranka nekad protivila, navodi AP. 

U još jednoj tradiciji za Solunski sajam, juče je bio održan protest protiv politike vlade, ali je bio prilično skroman. Prema policiji bilo je oko 12.000 demonstranata.