BLOG Brisel uveo ograničenja za uvoz ukrajinskih žitarica za pet država članica

Rat u Ukrajini – 432. dan

29805 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Grad Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, Foto: Reuters
Grad Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2023. 20:58h
Završeno
20:52h

Brisel uveo ograničenja za uvoz ukrajinskih žitarica za pet država članica

Evropska komisija saopštila je da je do 5. juna postavila ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta kako bi se smanjila višak ponude tih žitarica u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Izvršni tijelo EU saopštio je da se pomenute žitarice i uljarice mogu prodati bilo kojoj drugoj zemlji članici EU, osim u pet država koje su se žalile da jeftinije ukrajinsko žito čini domaću proizvodnju neisplativom.

EU je ranije liberalizovala uvoz iz Ukrajine kako bi pomogla naporima zemlje da se odbrani od ruske invazije. Pet zemalja su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi kroz crnomorske luke zbog rata.

"Proizvodi mogu nastaviti da cirkulišu ili prolaze kroz ovih pet država članica putem zajedničkog carinskog tranzitnog postupka ili da idu u zemlju ili teritoriju van EU“, saopštila je Komisija, kako prenosi Rojters.

Uz ograničenja EK, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka su se složile da ukinu svoje jednostrane uvozne zabrane za ukrajinske žitarice i uljarice koje su ranije uvele da zaštite svoje poljoprivrednike.

Mere EK uključuju i paket podrške u vrijednosti od 100 miliona eura za lokalne poljoprivrednike u pet najteže pogođenih zemalja EU.

Komisija, koja je odgovorna za trgovinsku politiku u Evropskoj uniji, saopštila je da bi mogla da produži ograničenja uvoza žitarica i nakon 5. juna ako se nastave vanredni uslovi.

20:52h

Ruske vlasti su saopštile da su pozvale otpravnika poslova Poljske da bi mu uručile protest, zbog "zapljene“ školske zgrade njene ambasade u Varšavi prošle nedjelje.

Poljska je preuzela zgradu u subotu uz obrazloženje da Rusija nezakonito zauzima poljsku državnu imovinu. Moskva je taj potez nazvala "ilegalnim zapljenom“.

"Ovi koraci Varšave sigurno neće proći bez našeg odgovarajućeg odgovora, koji neće dugo potrajati“, navodi se u saopštenju ruskog MSP-a, kako prenosi Rojters.

Već neprijateljski odnosi između Rusije i Poljske su se pogoršali od početka rata u Ukrajini. Varšava se pozicionirala kao jedan od najčvršćih saveznika Kijeva.

Ruski ambasador u Poljskoj rekao je prošle nedjelje da su poljski tužioci zaplijenili značajne količine novca sa zamrznutih bankovnih računa ruske ambasade i trgovinske misije.

19:51h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je državnu kompaniju za proizvodnju oružja da udvostruči proizvodnju visokopreciznih raketa u najkraćem mogućem roku jer se nazire početak ukrajinske kontraofanzive.

Šojgu je na sastanku s visokim oficirima, rekao da je državna korporacija za proizvodnju taktičkih raketa na vrijeme ispunjavala svoje ugovore.

On je dodao da je "sada neophodno udvostručiti proizvodnju visokopreciznog oružja u najkraćem mogućem roku“.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije danas je procijenilo da "logistički problemi“ ostaju centralna odlika ruskog rata u Ukrajini i da "Rusija nema dovoljno municije da postigne uspjeh u ofanzivi“.

Ukrajinske snage, s druge strane, kažu da spremaju sopstvenu kontraofanzivu i gomilaju zalihe municije.

(BETA)

19:12h

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je ranjeno u novom ruskom granatiranju južne ukrajinske pokrajine Herson, saopšteno je 2. maja.

Pojačani napadi na južne dijelove Ukrajine dolaze usred dugotrajnih borbi za kontrolu nad Bahmutom na istoku.

U napadu je takođe oštećena i infrastruktura, uključujući stambene zgrade, komercijalne objekte i vozila, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Prokudin rekao je da je dan prije smrtonosnog napada region bio gađan 71 put.

Ukrajina je u novembru preuzela dijelove Hersona. Rusija je nastavila sa granatiranjem regije preko rijeke Dnjepar. Nedavno su i pojačali napade za koje ukrajinske vlasti kažu da se sada dešavaju svakodnevno.

17:47h

Kremlj je odbacio američku procjenu ruskih vojnih žrtava u Ukrajini, ističući da Vašington nije imao načina da dođe do tačnih podataka, prenosi Rojters.

Bijela kuća je u ponedjeljak ocijenila da je u ruskoj vojsci bilo 100.000 žrtava u posljednjih pet mjeseci, uključujući više od 20.000 mrtvih.

Rusija je posljednji put javno objavila sopstveni broj gubitaka u septembru, kada je to rekao ministar odbrane Sergej Šojgu. Tada je rekao da je stradalo 5.937 ruskih vojnika.

17:46h

Danska će donirati Ukrajini 1,7 milijardi danskih kruna (228 miliona eura) za vojne svrhe, rekao je ministar odbrane te nordijske zemlje Troels Lund Polsen.

Ministar je takođe rekao da će Danska smanjiti broj vojnika u Iraku, počevši od početka 2024, zato što će se fokusirati na baltičke zemlje, prenosi Rojters.

17:45h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije dobilo nikakve informacije o sastanku sa predstavnicima Turske i Ukrajine, gdje bi se razgovaralo o produćenju važenja spotazuma o izvozu žita preko Crnog mora, prenio je Tas, kako navodi Rojters.

16:16h

Nova runda pregovora delegacije Rusije, Ukrajine i najviših zvaničnika Ujedinjenih nacija o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora zakazana je za srijedu, izjavio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik.

Zvaničnik koji nije želio da se objavi njegovo ime, rekao je Rojtersu da su razgovori zakazani za sjutra, da su sve strane uključene i da se nada uspjehu.

Sporazum o izvozu žitarica, u čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska, sklopljen je jula prošle godine.

Da bi se ubijedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica preko Crnog mora, sklopljen je trogodišnji sporazum a UN su prihvatile da pomognu olakšavanje ruskog izvoza hrane i vještačkog đubriva.

Moskva je međutim nezadovoljna sprovođenjem sporazuma i smatra da je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država, a da je Ukrajina dobila ono što je dogovoreno.

Rusija je najavila je da neće dozvoliti da sporazum bude produžen poslije 18. maja jer nisu ispunjeni njeni zahtjevi.

(BETA)

14:10h

Najmanje šest osoba je povrijeđeno u napadima Rusije tokom noći na prvoj liniji fronta u ukrajinskim područjima.

"Rusi su u ponedjeljak ranili dva stanovnika regiona Donjeck: u Kramatorsku i Siversku", objavio je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko na Telegramu.

On je naveo da ukrajinski zvaničnici ne mogu potvrditi tačan broj žrtava u gradovima Mariupolj i Volnovas, jer su oni pod ruskom kontrolom.

Moskva je zauzela Mariupolj u maju prošle godine, a Volnovas u prvim danima rata koji je počeo 24. februara prošle godine.

Guverner Mikolajeva Vitalij Kim naveo je na Telegramu da su dvije osobe povrijeđene u selu Kucurub u ruskom napadu.

"Nakon granatiranja, u naselju nema struje, plina, vode, interneta", rekao je Kim.

On je dodao da je prijavljena minobacačka paljba u južnom gradu Očakivu, ali da nema žrtava.

Vojna uprava u južnoj oblasti Herson saopštila je da su naselja u tom regionu tokom proteklog dana granatirana 71 put, od kojih je 11 pogodilo regionalni centar.

U saopštenju se dodaje da su dvije osobe povrijeđene.

(MINA)

10:15h

Najbogatiji Rus je jedan od većinskih vlasnika Norilsk nikla, Vladimir Potanin, koji je od početka godine povećao bogatstvo za 448 miliona dolara, na 29 milijardi dolara.

10:08h

Ukrajinske izbjeglice traže utočište od ruske invazije i u Sjedinjenim Američkim Državama. Njima se pruža pomoć, ali su izloženi i prevarama i nasilju.

07:54h

Bijela kuća je iznijela nove procjene gubitaka Rusije u ukrajinskom ratu, prema kojima je samo od decembra imala 20.000 poginulih, dok su Ukrajinci uspjeli da osujete opsežan napad ruskih snaga na istoku svoje zemlje.

U iscrpljujućem ratu koji Rusija vodi tako što na protivnika upućuje ogromnu masu ljudstva, najžešće bitke vode se u oblasti Donjeck, u kojoj se ruski najamnici i vojnici muče da opkole Bahmut i skrše nepopustljivu ukrajinsku odbranu u tom gradu.

Portparol nacionalnog bezbjednosnog savjeta Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da se procjene ruskih gubitaka zasnivaju na svježe deklasifikovanim obavještajnim podacima SAD. On, međutim, nije rekao na koji način su obavještajci formirali te procjene.

Borci ruske najamničke formacije Vagner i ruski vojnici tuku se sa ukrajinskim vojnicima od kuće do kuće kako bi uspostavili kontrolu nad "putem života" - posljednjim drumom koji iz Bahmuta vodi ka zapadu Ukrajine, koji je ključan za snabdijevanje branilaca ljudstvom i municijom.

Obje strane tvrde da su na tom području imale uspjeha posljednjih dana.

General-pukovnik Oleksandar Sirski, koji zapovijeda ukrajinskim kopnenim snagama, rekao je da Rusija i dalje ulaže "maksimalne napore" da zauzme grad, ali da joj to za sada ne uspjeva.

"U nekim djelovima grada, naše snage su krenule u napad na neprijatelja, i on je napustio svoje položaje", rekao je Sirski.

(BETA)

Bonus video: