Kremlj: ”Uzvratićemo na pokušaj ubistva Putina”

Moskva tvrdi da je Kijev dronovima pokušao da ubije ruskog predsjednika, Zelenski odbacuje optužbe

9851 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rusija je juče optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije predsjednika Vladimira Putina u napadu dronom na citadelu Kremlja u Moskvi i zaprijetila da će uzvratiti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da Kijev nema nikakve veze sa incidentom koji se navodno dogodio tokom noći. “Mi ne napadamo Putina, ili Moskvu, mi se borimo za našu teritoriju”, kazao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
foto: REUTERS

Visoki saradnik Zelenskog nazvao je optužbe znakom da Kremlj planira novi veliki napad na Ukrajinu. Ubrzo nakon saopštenja Kremlja, Ukrajina je oglasila uzbunu za napad iz vazduha u Kijevu i drugim gradovima.

Rusija tvrdi da su dvije besplotne letjelice targetirale Kremlj, ali da su blagovremeno onesposobljene.

”Smatramo ove akcije planiranim terorističkim činom i pokušajem ubistva predsjednika, sprovedenog uoči Dana pobjede i parade 9. maja, kada je planirano prisustvo stranih gostiju”. Navodi se da su djelovi dronova rasuti u Kremlju, ali da nije bilo povrijeđenih niti štete.

Putin je na bezbjednom, a agencija RIA je objavila da on u trenutku napada nije bio u Kremlju već da se nalazio u njegovoj rezidenciji Novo Ogarjovo izvan Moskve. “Ruska strana rezerviše pravo da preduzme uzvratne mjere kada i gdje procijeni da je adekvatno”, naveo je Kremlj.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio je na društvenoj mreži da nakon napada dronom Moskva nema izbora osim da “eliminiše” Zelenskog i njegovu “kliku” u Kijevu.

Na snimku koji je objavila Baza, kanal na Telegramu povezan sa ruskim bezbjednosnim agencijama, prikazan je leteći objekat kako se približava kupoli zgrade u Kremlju i koji eksplodira prije nego što stigne do nje.

Na drugom snimku vidi se dim iznad zlatnih kupola Kremlja. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi vjerodostojnost snimaka.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je za “Vašington post” da SAD ne mogu da potvrde izvještaje o napadu dronom.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak kazao je da su optužbe, zajedno sa objavom da je Rusija uhvatila osumnjičene sabotere u regionu Krima “jasni pokazatelji pripreme ruske terorističke provokacije velikih razmjera narednih dana”.

”Fajnenšl tajms” podsjeća da je proteklih mjeseci Ukrajina sprovela niz smjelih napada iza neprijateljskih linija, gađajući skladišta goriva i vojne baze, od kojih se pojedine nalaze nekoliko stotina kilometara unutar ruske teritorije.

Ruslan Pukov, direktor Centra za analizu strategija i tehnologija u Moskvi, kazao je da su dronovi mogli biti kupljeni i opremljeni eksplozivima. Kazao je da bi neka ukrajinska grupa koja radi tajno u Rusiji mogla lansirati dronove iz Moskve i na taj način izbjeći da budu detektovani jer bi letjeli kraće.

On je kazao da činjenica da je korišten manji broj dronova ukazuje da se vjerovatno ne radi o napadu iza kojeg stoji država.

Ukrajina takođe ima kapacitete da pošalje dron sve do Moskve, kazao je za FT ukrajinski inženjer koji izrađuje dronove sa vojnim karakteristikama. “Nije teško napraviti dron sa dometom od 800 kilometara, njegovo usmjeravanje je težak zadatak”, kazao je on.

Ranije ove godine objavljene su fotografije dva “pancir” sistema vazdušne odbrane u Kremlju, kao i u sjedištu ministarstva odbrane u Moskvi. Rusija je takođe instalirala “pancire” u Putinovoj kući izvan Moskve, njegovoj rezidenciji na sjeveru zemlje kao i u skijalištu gdje provodi dosta vremena.

Bonus video: