Prigožin: Vagnerove snage napustiće Bahmut 10. maja, povlačimo se u kampove da poližemo rane

"Vagnerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer su u nedostatku municije osuđene da besmisleno propadaju", rekao je Prigožin

26041 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2023. 11:44h

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničkih snaga ruske grupe Vagner, rekao je u iznenadnoj i dramatičnoj najavi u petak da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut koji pokušavaju da zauzmu od prošlog ljeta, prenosi Rojters.

Prigožin je rekao da će se povući 10. maja - okončavajući svoje učešće u najdužoj i najkrvavijoj bici rata - zbog velikih gubitaka i neadekvatnih zaliha municije.

Prigožin sa pripadnicima Vagnera
Prigožin sa pripadnicima Vagnerafoto: Reuters

Zamolio je načelnike odbrane da ubace redovne trupe na njihovo mjesto.

"Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da smo 10. maja 2023. godine u obavezi da prebacimo položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo Vagnerove ostatke u logističke kampove. Da poližemo rane", naveo je Prigožin u saopštenju, prenosi Rojters.

"Vagnerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer su u nedostatku municije osuđene da besmisleno propadaju", dodao je on.

Rojters piše da je Vagner predvodio dug i skup pokušaj Rusije da osvoji Bahmut, a Prigožin je prije tri nedjelje rekao da njegovi ljudi kontrolišu više od 80 odsto grada.

Ali ukrajinski branioci su izdržali, a Prigožin je ispoljio sve veći gnijev zbog onoga što opisuje kao nedostatak podrške ruskog odbrambenog establišmenta.

Nije bilo jasno da li se njegova najnovija izjava može uzeti zdravo za gotovo, jer je u prošlosti često objavljivao impulsivne komentare.

Samo je prošle nedjelje povukao jednu izjavu za koju je rekao da je dao kao "šalu".

Krivi ruske vojne zvaničnike: "Šojgu! Gerasimov! Gdje je municija?"

Prigožin je objavio video u kojem je okrivio najviše ruske vojne zvaničnike za gubitke koje su pretrpjeli njegovi borci u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prigožinova izjava, koju je objavila njegova pres služba je poslednja u nizu u kojoj iznosi optužbe na račun ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da njegovim borcima namjerno uskarćuju municiju.

Prigožin se pojavio pored "desetina okrvavljenih leševa" za koje je rekao da su pripadali Vagnerovim borcima.

"Imamo 70% manjka municije. Šojgu! Gerasimov! Gdje je municija?", rekao je Prigožin.

Prigožin, čija je Vagner grupa predvodila višemjesečni napad Rusije na istočnoukrajinski grad Bakhmut, počeo je, kako prenosi Rojters, da iznosi optužbe na račun ruskih vojnih zvaničnika prošle godine, optužujući ih za nekompetentnost i namjerno uskraćivanje Vagneru municije iz ličnog animoziteta prema njemu.

Bonus video: